Hirdetés

A modern ifjúságnak komoly problémái vannak az embertársaikkal való kapcsolatokban. Még azoknak is, akik már legyőzték a 30-as mérföldkövet, továbbra is szembesülnek komoly gondokkal. Sőt talán többel is, mint a fiatalabbak. Az elmúlt generáció az, ami eldönti, hogy milyen jövőnk lesz. De milyen nehézségekkel kell szembesülniük manapság?

Mutatunk pár ilyet.

Törekedni a tökéletességre

Egy tanulmány szerint a mai társadalom tagjai túlságosan törekednek arra, hogy sikeresek legyenek és egymással versenyezzenek. Főleg a korábbi generációkhoz képest. A fiatalok kritikusabbak magukkal és másokkal szemben is. Természetesen a társadalom is magas követelményekkel áll eléjük. Ez negatív hatással van a pszichológiai egészségünkre. A túlzott perfekcionizmus negatívan befolyásolja az életünket és a munkánkat.

Radikálisan meg kell változtatni az élethez való hozzáállásunkat. A perfekcionizmus elsősorban egy gondolkodásmód. Az élet egy hullámvölgy. El kell fogadnunk, hogy semmi sem lehet tökéletes és nem kell tragédiának megélni mindent.

Szabálytalan munkaidő miatti szorongás

Ennek a generációnak néha még az elődeinél is többet kell dolgoznia. Sokan vannak szabadúszók és olyanok, akik nem tudnak a szakmák közt dönteni. Ennek oka lehet a szabálytalan munkaidő, ami nem kicsit befolyásolja az egészségünket is.

Próbáljuk helyesen elosztani az időt. Van, aki jobban pörög este, de van, aki inkább reggel. Ezzel is számolnunk kell. A legfontosabb feladatokat oda szervezzük, amikor a legjobbak vagyunk.

Félünk döntéseket hozni

Talán a túlzott szülői gondoskodás, vagy a túl sok lehetőség miatt ennek a generációnak nagy problémája, hogy nem tud döntéseket meghozni. Legyen szó munkavállalásról, vagy kapcsolatokról. Bármely komoly döntés előtt képesek vagyunk leblokkolni. Ez egy védelmi mechanizmus. Próbáljuk legyőzni a hibától való félelmet. Senki sem immunis a hibákra. Legyünk néha kicsit merészek. Hallgassunk a belső hangra.

Kevés alvás, szabálytalan étkezés

A modern 30 éves korosztály életmódja nagyon különbözik a szüleik és a nagyszüleik életmódjától. A modern világ alultáplált és nem kipihent. Megbeszélések közti gyors falatozás nem kiegyensúlyozott életmódról árulkodik. Ezt mind az egészségünk sínyli meg. Az alváshiány növeli az elhízás kockázatát is. Ne feledkezzünk meg az immunrendszerünkről sem. Nem a táppénz alatt, az ágyban fekve kell pihenni. Kell időt szánni az alvásra és az étkezésre. Igyunk sok vizet is. Ne felejtsük el, hogy az egészség az alapja mindennek.

Ne siess megházasodni

Sokkal később házasodunk, mint a korábbi generációk. Vagy egyáltalán nem. Ezt leginkább a bizonytalan pénzügyi helyzetnek és a házassághoz való hozzáállás megváltozásának köszönhetjük. Manapság gyakori, hogy a család helyett a karriert válasszuk.

Házasodjunk akkor, amikor anyagilag és lelkileg felkészültünk rá. A gyermekvállalást viszont ne húzzuk a végtelenségig.

Vesztesnek érezzük magunkat a facebook ismerősök képzeletbeli sikerei láttán…

Sokan vannak, akik 30 éves korukban már tehetősnek mondhatóak. Az ő sikereik láttán csalódhatunk magunkban, ha nem értünk el eddig semmit. Ne pazaroljuk az időnket azzal, hogy irigykedünk mások sikereire, amiket a közösségi hálókon látunk. Ez csak időpocsékolás.

A lehetőség mindig ott van

A megvalósíthatatlan lehetőségek mítosza mindig is kísérteni fog minket. De nekünk arra kell törekednünk, hogy megtaláljuk azt a területet, ami mint lehetőség nyitva áll előttünk. Azt, amiben sikeresek lehetünk. Nem szabad sokáig egy zsákutcában pocsékolnunk az időnket. Tovább kell állni és újat, mást kipróbálni. Előbb vagy utóbb eljutunk a célunkig.

Nem érdekel a politikai élet

A 30 évesek jelenlegi generációját kevésbé érdekli a politikai élet, mint elődeikét. Cinikusabban reagálnak a történésekre, nem támogatják vagy kritizálják a hatóságokat. Más emberek döntéseire hagyatkoznak ebben a kérdésben.

Figyelnünk kell a politikára is. Legyen véleményed, de a sajátod és ne másé!

Készülékfüggőség

A mai generáció a mobilja nélkül képtelen meglenni. Még a mosdóra is magunkkal visszük. Tudósok szerint azok, akik nem tudják elképzelni az életüket ezek nélkül a készülékek nélkül sokkal boldogtalanabbak, mint akiknek nincs ilyen függősége. Étkezés és társalgás közben ne mobilozzunk. Csak a hasznos alkalmazásokat hagyjuk fenn a telefonon.

Nem tud újat létrehozni

Az életünk teljesen elkényelmesedett. Szinte képtelenség új ötlettel előállni. Az emberek egyre lustábbak. Erre nem szabad hallgatnunk. Összpontosítani kell arra, amit szeretünk és azt csinálni.

Nehéz nemet mondani

A szülők és a felettesek gyakran bírálják a munkahelyen őket. Nehéz nekik az érzelmeket ellenőrzés alatt tartani. Túl élesen reagálnak a negatív információkra, és amikor el kell utasítaniuk, nehéz nekik nemet mondani. Meg kell tanulni megtagadni a felesleges dolgokat. Ügyesen kell használni a kitérő mondatokat.

Folyamatos aggódás a pénzügyi instabilitás miatt

Ez az egyik legfőbb probléma. Főleg a 2008-as válság után. Sokan még mindig a szüleikkel laknak. Meg kell nyugodni és az aggódás helyett inkább arra koncentrálni, hogy hogyan lehetne ezen a helyzeten javítani. Vannak nagyon jó könyvek, amik segíthetnek. Léteznek motiváló filmek is.

Negatív információáramlás

Depressziósnak és tehetetlennek érzik magukat a sok negatív hírtől. Nem képesek befolyásolni a történteket. Ne terheljük magunkat a negatív hírekkel. Kompenzáljuk a negatív híreket pozitívval.

Nárcisták és eltúlozzák saját jelentőségüket

A nárcizmus évezredek óta egy norma a fiatalok körében. Ennek oka a közösségi médián való szereplési vágy. Nem körülöttünk forog a föld. Dolgozni kell az önértékelés javításán. Kedvesnek kell lenni az emberekkel. Nem vagyunk magasabb rendűek náluk. Nem szabad a viselkedésünkkel háttérbe szorítani a többieket.

Ti mit gondoltok erről írjátok meg a véleményeteket.