Hirdetés

Gondoltad volna, hogy a kutyák közelebbi rokonságban állnak a medvékkel, mint a hiénákkal. Vagy, hogy egy hatalmas amerikai államban csupán két mozgólépcső van? Nem?! Hát most megosztunk veletek pár ehhez hasonló érdekességet a világból. Ezek azért jók, mert bizonyítják, hogy az élet minden nap képes minket meglepni valamivel. Az emberek szeretnek érdekességeket olvasni. Mindig van valami, amire egy picit rácsodálkozhatunk. De ez a szép benne nem? Ezért érdemes élni. Az élet nem véletlenül adta mindezt a kezünkbe. Fel kell fedeznünk a világot.

Jöjjön tehát pár érdekesség, melyekről még nem biztos, hogy hallottál.

A Gízai-piramisok építésének idején még éltek mamutok
A gízai piramisokat Kr. e. 2600 környékén építették. A mamutok körülbelül 3600 évvel ezelőtt, azaz Kr. e. 1600 körül haltak ki.

Wyoming államban csupán két mozgólépcső található
Wyoming államban 560.000 ember él, ám ennek ellenére csupán két mozgólépcső van az egész régióban. A repülőtereken sincsenek, ugyanis mindegyik egyszintes létesítmény.

A kutyák távolabbi rokonságban állnak a hiénáktól, mint a medvéktől.
A tudósok szerint a kutyáknak és a medvéknek ugyanazok lehettek az őseik. Ennek az állatnak a neve Dormaalocyon latouri volt. A hiénák macskaféléknek számítanak.


Az USA-ban több könyvtár van, mint ahány McDonald’s a világon.
És valljuk be, hogy jól is van ez így. 119.847 könyvtár van az egész USA-ban, míg “mekiből” 36.000 van szerte a világon.

A googolplex szám.
Képzeljünk el egy számot, ami úgy néz ki, hogy egy egyes, amit googol darab nulla követ. Ez egy akkora szám, amit józan ésszel fel sem lehet fogni. Egy googolplex az akkora, hogy ha fognánk a világ legapróbb részecskéjét, és megszámolnánk, hogy hány darab van belőle az egész univerzumban, akkor “rájöhetnénk”, hogy nincs egy googolplexnyi darab. De maradjunk annyiban, hogy soha nem fogjuk leírni egy lapra teljes valójában. 🙂

Ha megkeversz egy franciakártya paklit, akkor vélhetőleg olyan sorrendet kapsz, amit még azelőtt soha senki.
Egy lottó ötösnek is nagyobb esélye van. Egy 52 lapos paklit 80 658 175 170 943 878 571 660 636 856 403 766 975 289 505 440 883 277 824 000 000 000 000 módon lehet rendezni. Ez jó nagy szám, ugye?!

A koreaiak verejtéke szagtalan.
Dél-Koreában szinte egyáltalán nem használnak dezodorokat. Hogy miért? Mert nincs rá szükségük. Ez az ABCC11 gén miatt van, mely okozza az izzadtságszagért felelős enzimeket. Koreában az emberek 0.006 százalékában található meg ez a gén.

Az ember ujja képes érzékelni a mikroszkopikus dolgokat.
Persze csak egy teljesen sima felületen. De annyira érzékeny a tapintásunk, hogy ha akkorák lennének az ujjaink, mint a Földünk, akkor meg tudnánk különböztetni egy autót és egy házat.


Floridában többen élnek, mint egész Kanadában.
Nem hangzik túl érdekesnek így első hallásra. Nézzétek akkor meg a térképet. Alul az a kicsi rész Florida, ahol közel 40 millióan élnek. Kanadában (felül) csupán 35 millióan.

Szaddam Huszein megkapta Detroit város kulcsát.
Detroit város kulcsát minden évben olyan embere kaphatják, akik munkájukkal kiérdemelték az ott élők tiszteletét. Kapta már meg Stevie Wonder, Michael Jackson és 1980-ban Szaddám Huszein is .

A Belaggio Hotel Las Vegas-ban.
Egy olasz településről kapta a nevét. Érdekesség, hogy az olasz falucskában csak 3820-an élnek, viszont a Belaggio szállodának 3950 szobája van. Ez a 11. legnagyobb szálloda a világon.

Ugyanannyi sejtünk van, ahány baktériumunk.
Kanadai és izraeli tudósok tanulmányozták ezt a kérdést. A becslések szerint 39 trillió sejt van a szervezetünkben és 30 trillió baktérium. Ha nem is ugyanannyi, de ekkora számokat tekintve meglehetősen hasonló az eredmény.

A zsiráfoknak és az embereknek ugyanannyi nyakcsigolyájuk van.
Az emlősöknek mind 7 nyakcsigolyája van. Egyedül a manátuszoknak és két lajhárfajnak van eltérő számú csigolyája. A hüllöknek, madaraknak és kétéltűeknek viszont mind különböző szám. Szóval a zsiráfoknak és az embereknek is ugyanannyi csigolya van a nyakában.

A koromsötétnek van egy egyedi neve.
Azt a színt, amit fény hiányában látunk. Sajátszürkének hívják. A sajátszürke vagy sajátfény az a szín, amit az emberi szem teljes sötétségben lát.

Mit gondoltok? Írjátok meg kommentben a véleményeteket.