Hirdetés

A leghétköznapibb dolognak is lehetnek rejtett tulajdonságai, amelyekről az emberek többsége nem semmit sem sejt. Egyes részletek sokszor csak dizájn elemnek tűnhetnek, de valójában sokszor egy bizonyos célt szolgálnak. Még olyan hétköznapi használati eszközök , mint egy mikrohullámú sütő vagy a póló, tudnak meglepetést okozni.

Cikkünkben 14 olyan mindennap használt dolgot gyűjtöttünk össze, amelyek csak kevese4k által is ismert rejtett funkcióval rendelkeznek.

  1. Lyuk a kávés pohár tetején

Ha alaposabban megnéztél már egy éttermi elviteles kávéscsésze fedelét, akkor biztos , hogy neked is feltűnt már , hogy a tetőn apró kis lyukak láthatók. Az ilyen lyukak a forró italból származó gőz elvezetésére szolgálnak.

De a fedélen található kis gombszerű kiemelkedések is célja van. A gyorséttermekben sokszor az üdítőket előre kikészítik és fedéllel borítják, hogy az italok forróak maradjanak. Ezek a gombok segítik az éttermi dolgozókat abban, hogy megtudják, mi isvan egy-egy csészében, anélkül , hogy fel kelljen bontaniuk azokat. Minden gombocska közelében fel van tüntetve az adott ital neve, és ha megnyomják, akkor könnyedén ellenőrizhetik mi található a pohárban.

2. Mágneses töltőpisztoly megszakító

Számos alaklommal előfordult már, hogy a sofőrök megfeledkeznek tankolás közben a tankba helyezett tömlőről, és a kocsiban lévő fúvókával együtt elhajtanak. így okozva hatalmaskárokat a benzinkutak tulajdonosainak. Az adagoló károsodásának és az üzemanyag szivárgásának megakadályozása érdekében , bevezették be az ilyen mágneses fúvókákat . Segítségével egy esetleges tankban maradt fúvókával való elindulás esetén minimalizálni tudják az esetleges sérülések és károk esélyét.

3. Habfürdő.

A buborékok ebben az esetben nem csak látványosak, hanem hasznosak is. Hőszigetelőként működnek. A buborék nélküli forró víz jóval gyorsabban hűl ki, mivel ilyenkor semmi sem csökkenti a felső felületen keresztüli hőveszteséget. De ez a trükk csak a modern akril kádaknál működik. Más esetekben a víz hőmérséklete ugyanolyan gyorsan lecsökken, függetlenül attól, hogy van-e a fürdővízben buborékréteg vagy sem.

4. Levehető fejtámla

A fejtámlák funkciója elsősorban az , hogy erős fékezés vagy baleset esetén megállítsák a fej hirtelen hátrafelé irányuló mozgását. Más szavakkal, ez a készülék a légzsákok és a biztonsági övek mellett a biztonságunkat szolgálja. De a fejtámlák további rejtett funkciókkal is rendelkeznek. Ugyanis abban az esetben ha véletlenül bezárjuk magunkat egy autónkba, akkor ez jelentheti a megmenekülésünk ” kulcsát “. Nem kell mást tennünk mint levenni egy fejtámlát, és a fejtámla rögzítéséből az egyik csapot le kell tolni egészen addig ahol az ablak visszahúzódik, éppen ott, ahol a tömítés található. Nyomjuk be pár centire mélységig , majd erőteljesen húzzuk meg magunk felé a fejtámlát. A módszert ebben a videóban mutatják be részletesen.

5. Szögletes kanál.

A McDonald’s által forgalmazott fagylaltkanalak alakja sok kérdést vet fel: Vajon miért szögletesek? Miért van kampó a végükön? Kiderült, hogy kialakítása nem feltétlen az ügyfelek kényelmét szolgálja. A kanál közvetlenül a gépre akasztható, amely így megpörgeti azt, hogy a fagylaltöntvényeket alaposan összekeverje a desszertben. Ennek a találmánynak köszönhetően a dolgozóknak kevesebb időt kell tölteniük a desszertek elkészítésével, és nem kell olyan gyakran mosniuk a gépet sem.

6. Konténer fogantyúk

Gondolkodtál már azon, hogy vajon miért van 3 fogantyúja a konténereknek? A kérdés megválaszolásához nem kevesebb mint 90 évet kell visszamennünk az időben. A tartályokat német mérnökök tervezték eredetileg katonai felhasználásra. amikor is volt egy olyan szabály, miszerint egy katona 2 teljes vagy 4 üres konténert szállíthatott. Továbbá 2 katona hordozhat 1 nehéz konténert is. A súly egyenletes eloszlása érdekében látták él a kannákat a hármas fogantyúkkal.

7. Fekete borítás a mikrohullámú sütő ajtaján.

Minden mikro ajtaját fekete fóliával látták el, ami nagyon fontos célt szolgál , pajzsként funkcionál, Faraday ketrecnek is hívják. Ez egy olyan burkolat, amelyet az elektromágneses mezők blokkolására használnak.

8. Hurok az ingek hátulján

Az ingek hátán lévő hurkot az 1960-as években vezették be. Elsősorban gyűrődések elkerülése érdekében vezették be , hiszen így az inget fel lehetett akasztani az „öltözőszegekre”. De ezeknek a hurkoknak is volt titkos jelentése is volt. Korábban az amerikai hallgatók levágták a hurkokat az ingjeikről ezzel jelezve a külvilág felé, hogy kapcsolatban vannak, és a környező emberek láthatták, hogy egy úr már nem „elérhető”.

9. Mikrós gyorsrizs

A mikrós gyorsrizs tasakok alján fülek találhatók, amelyeket kinyithatunk, így megakadályozva, hogy főzés közben eldőljenek.

10. Ragasztószalag az útlevélben

Számos ország kiadott útleveleiben egy ragasztószalaghoz hasonlító csík található elrejtve a dokumentum lapjai között . Ennek a célja, hogy a rajta található védőréteget eltávolítva könnyen és biztonságosan tárolhassuk benne a különféle extra dokumentumainkat, például a személyigazolványunkat vagy a biztosítási igazolásunkat.

11. Perforálás a celofán és az alufólia csomagolásának két végén.

A fóliázók csomagolásának végén bemélyedések vannak. Ezeket a mi kényelmünk érdekében tervezték így. Ha megnyomjuk ezt a fedelet, a tekercs biztonságosan rögzül a doboz belsejében, és könnyebb a csomagolást elkészíteni.

12. Bevarrás a babaruhák vállán

Az anyukák és apukák biztosan tudják, hogy sokszor meglehetősen nagy kihívást jelent a csecsemők ruhájának cseréje. De a gyerekruhagyártók tudják, hogyan könnyíthetik meg a fiatal szülők életét. De ha úgy gondolod, hogy ezeket a váll lapokat úgy tervezték, hogy segítsék a szülőket a kicsikre való gyorsabb feladásában, tévedsz. Ezeknek a kis bevarrásoknak a célja valóban az, hogy elősegítsék azt, hogy könnyedén ki tudjuk bújtatni a babát a piszkos öltözékéből. Segítenek abban, hogy lefelé húzhassuk a rugdalózót, a baba lábának irányába, és ne pedig a fejük felett. Ebben a videóban még több segítséget találhattok.

13. Lyukak a desszertek csomagolásán

Azok számára nyújt segítséget ez a megoldás, akiknek elegük van abból , hogy csak nagy nehézségek árán tudják kihámozni az édességét a csomagolásból. Nem kell mást tenni csak határozottan lenyomni a mélyedést a kívánt az édesség közelében, és az könnyedén kiugrik a csomagból.

14. Pizza doboz kialakítása

Itt van egy újabb felfedezés, amelyet a Twitter felhasználói tettek közzé. A pizzadobozok állványként használhatók. Csak hajtogasd fel a dobozt, ahogyan azt a fényképen láthatod és kész is.