Hirdetés

Bizonyos dolgok teljesen a hétköznapi élet részévé váltak. Pláne a falus emberek életében. Megszoktak egyes tevékenységeket, melyekben semmi ártó nincs. Faluhelyen már az is probléma, hogy az emberek nem teljesen értik, hogy mikor lehet füvet nyírni vagy mikor tilos. Ezen kívül számtalan szabály van, amire bizony a törvény felhúzhatja a szemöldökét. És ugye azt tudjuk, hogy nem védekezhetünk a “nem is tudtam róla” dumával, mert a törvény nem ismerése nem mentesít a be nem tartása alól. Szóval kétszer is meg kell gondolnunk, ha a kocsi motorját melegíteni szeretnénk, vagy esetleg kiporolnánk a szőnyeget a szabadban. Ezek ugyanúgy pénzbírsággal sújtható tettek, mint egy gyorshajtás. Az ilyeneket pedig szeretné mindenki elkerülni. Igaz? Ezek a szabályok nem feltétlenül minket érintenek, de jó tudni, hogy ha külföldön járunk, akkor mire kell odafigyelni.

Lássunk hasonlókat.

A szőnyeg kiporolása a szabadban
Magyarországon is lehetett látni a lakótelepeken ilyen furcsa állványokat, amik nem a játszótérhez tartoztak. Ezek azt a célt szolgálták, hogy a szőnyeget rá lehetett rakni és akkor azon kiporolni. Nálunk azóta sincs törvénybe foglalva, hogy ilyet nem lehet csinálni, de nagyon sok másik országban igen. Például Romániába eszünkbe se jusson szőnyeget porolni a szabadban, mert kaphatunk érte egy csúnya csekket.

Az autó motorjának hosszan tartó melegítése
A gázolajos kocsikat célszerű melegíteni egy kicsit, mielőtt útnak indulnánk vele. Ugyanúgy leállítás előtt is kell hagyni, hogy regeneráljon. A benzinesnek sem feltétlenül árt, ha melegszik egy percet, mielőtt kigurul az útra. Amerikában tilos 5 percnél tovább melegíteni a kocsit. Természetesen nem a dugókban való ácsorgásról van szó. Egyszerűen csak így próbálják kordában tartani a szmog okozta környezetszennyezést. Továbbá a hangos autók zavarhatják az ott élő emberek nyugalmát. Az Egyesült Államokban akár másfél millió forintnyi büntit is kaphatunk érte. Az oroszoknál valamivel elnézőbbek. Ott 6-12 ezer forintos csekk jár érte.

Kocsi mosás a szabadban
Ilyet nálunk sem illendő csinálni. Ne mossunk kocsit vegyszerrel az utcán, téren és egyéb nyilvános helyeken. Természetesen környezetvédelmi okokból. Erre vannak a kijelölt kocsimosók, illetve az udvarunkban senki nem fog megszólni érte. Egyébként 5-150.000 Forint a bünti.

Kutyasétáltatás
Természetesen lehet kutyát sétáltatni. Az lenne az érdekes, ha nem lehetne. A gond a módjával lehet. Egyrészt több országban is kötelező a póráz, vagy szájkosár használata. Nyilván attól félnek, hogy valakinek nekitámad a kis kedvencünk. Másrészről pedig érdemes utána járni annak, hogy egy adott országban mik az épp erre vonatkozó szabályok. Vannak, ahol nem lehet ittasan kutyát sétáltatni, a lelassult reakcióidő miatt.

Garázsvásár
Nálunk is hatalmas divat lett egy időben a “lomizás”. Külföldről behozott lomokat árulnak garázsokból. Szinte minden településen van egy “lomis”. De, ha csak arra vetemednénk, hogy a megunt, használt dolgainkat kipakoljuk akkor számoljunk vele, hogy a NAV-ot is érdekelheti az ezekből befolyt összeg. Ugyanis 200.000 Forint felett adóköteles. Ez máshol is így van, csak az adó mértéke változik.

Levillogás
Az úton való kommunikációt a fényszórókkal végezzük. Ha valamit akarunk üzenni egy másik autósnak, akkor rávillogunk. Traffipax van a közelben, kapcsold fel a fényszórót, elsőbbséget adok neked de lehet akár egy “beszólás” is. A magyar rendőrség szerint a villogással elvakíthatják a másik autóst ezért ez szabálysértés lehet, amit 5-10.000 forintot érhet.

Ne hagyd egyedül a gyereked!
Kanadában nagyon szigorúan veszik, ha felügyelet nélkül hagyod a gyereked. 12 éves kora előtt nem tartózkodhat sehol sem egyedül.

“Sitt”
A hulladékkezelésnek is megvannak a maga szabályai. Olyan munkahelyen, ahol vegyszerekkel dolgoznak, az ott felgyülemlett hulladék veszélyes hulladéknak minősél, amit speciális tárolókba kell tenni és külön viszik el. Az építési törmelék sem kerülhet bele a kommunális hulladék közé. Illetve lomtalanítás idején sem viszik el. Bizony kell neki egy konténert bérelni és abban elvitetni és leadni. Jó drágán. De a büntetés még drágább lehet.

Wifi lopás
A legtöbb országban jogilag védett hálózatnak minősülnek a különböző wifi hotspotok. Még akkor is, ha nincsenek levédve jelszóval. Szóval érdemes a tulaj engedélyét kérni, ha a wifi-jét szeretnénk használni. Itthon nem különösebben foglalkoznak vele. Aki nem akarja, hogy használd a wi-fi-jét, az úgyis lejelszavazza. De külföldön legyünk óvatosak. Az angolok például nem szeretik, ha valaki lopja a wifit.

Lehasznált gumik
Egyes sofőrök “jóleszazmég” alapon fenn hagyják a kocsijukon azokat a gumikat, amiket már rég le kellett volna cserélni. Nyilván anyagi megfontolásból. De ez veszélyesebb, mint gondolnánk. A régi elhasznált gumik tapadása már bőven kritikus szintre romlott. Az így okozott balesetek nemcsak életveszélyesek, hanem az okozott kár jóval nagyobb lesz, mint egy új garnitúra. Ha pedig egy rendőr meglátja, akkor elveheti a forgalmit is.

A mozgólépcső ellenkező irányból történő használata
Mindenki kipróbálta már, hogy milyen felfelé menni egy mozgólépcsőn, ami lefelé halad. Azért ezzel csak óvatosan, ugyanis nálunk büntetik. Ha a BKV ellenőrei meglátják, akkor kijár nekünk egy szép kis csekk.

Tűzijáték, petárda
Nálunk csak Szilveszter napján lehet és csak 18:00-tól reggel 6-ig. Az év többi napján tilos. Tűzijátékot csak erre szakosodott cég csinálhat. Szóval, ha otthon szeretnénk tűzijátékot tartani, akkor fel kell bérelnünk egy ilyen céget. Ők elintézik az engedélyeket, bejelentéseket stb.

Telefonbetyárkodás
Régebben még jó hecc volt a fiatalok körében felhívni valakit és hülyeségeket magyarázni neki. Manapság nem divat, meg amúgy is büntetendő. Zaklatásnak minősül és jobb esetben csak pénzbírsággal sújtandó.

Gyermek általi kutyasétáltatás
Egyes országokban nem sétáltathat kutyát 14 év alatti gyermek. Oroszországban pénzbírsággal sújtják, melynek összege 4-8.000 forintnyi rubel lehet.

Mit gondoltok? Írjátok meg a véleményeteket kommentben.