Hirdetés

Már nagyon sok hír meg cikk terjengett az interneten, ami Észak-Koreáról szólt. Az utóbbi időben, nagyon felkapták ezt a témát és sok információnak lehettél birtokosa, ha te is elolvastad azokat a cikkeket. Mi viszont Dél-Koreát szeretnénk egy kicsit porondra helyezni és olyan dolgokat megosztani róla, amit csak nagyon kevesen tudhatnak.

Dél-Koreában az állam odafigyel a nőkre.

A terhes nők kapnak az államtól egy kártyát, amin 130.000 Forintnak megfelelő összeg van és azt a gyógyszerekre valamint a baba kiadásaira költhetik. Egy olyan kulcstartót is kapnak, amivel a tömegközlekedési eszközökön a terhes anyukáknak fenntartott helyet  használhatják. Sőt Dél-Koreában a kismamáknak külön parkolóhely is dukál.

Tömegközlekedés.

Az összes buszmegállóban digitális tábla található, ami a menetrenddel kapcsolatos információkat tartalmazza. Nem kell attól félni, hogy a nyári tikkasztó melegben megsülünk, ugyanis minden busz légkondicionált, sőt percre pontosan érkeznek.

Kóstoló a nagyobb szupermarketekben.

A szupermarketek kóstolóval várják a vásárlóikat, hogy új élelmiszereket is ki tudjanak próbálni. Ezzel elkerülhető, hogy romlott, vagy olyan ételt visznek haza magukkal, ami senkinek sem ízlik.

Dél-Koreában az emberek szeretnek ajándékozni.

Számunkra elég bizarrul hangzik, de igen, Dél-Korában a vendégségbe érkező emberek, valamilyen ajándékkal kedveskednek a házigazdának. Lehet az WC papírtól elkezdve a kávéig bármi.

A híradósoknak hagyományőrző ruhában kell leforgatniuk az adást.

Minden iskolának és óvodának van egy saját egyenruhája. Ez azért szükséges, hogy ha a csoport vagy osztály kirándulni menne, a gyerekek ne keveredjenek el a tömegben.

A diákok gyakran tanulnak éjfélig.

A koreai gyerekek akár 9:00-18:00-ig is tanulhatnak az általános iskolákban, a középiskolában, gimnáziumban este 10-ig is tarthatnak órákat. A tanulással kb. éjfél körül végeznek.

Ezen a vidéken a szerelmesek, úgy mutatják ki, hogy ők egy pár, ha ugyanolyan ruhába öltöznek.

A szülők ajándékokkal kedveskednek a tanároknak.

A szülők nem adhatnak nagyobb ajándékot a tanároknak, mert megvesztegetésnek minősül. Ha ki akarják a szülők fejezni hálájukat csak és kizárólag egy csésze kávéval vagy kisebb édességgel kedveskedhetnek a tanárnak.

A koreaiak nem követik a nyugati kultúrát.

A koreai embereknek fogalmuk sincsen arról, hogy ki és mi tartózkodik nyugaton. Ők nem hallgatnak más országbeli zenéket, nem néznek filmeket. Helyette, van saját híres színészük, színésznőjük, énekesük és együttesük is, akikért rajonganak.

A sztereotípiákkal ellentétben a Dél-Koreai emberek nem esznek kutyát.

Dél-Koreában nem szokás kutyahúst enni. Igaz ki lehet próbálni, de az emberek többsége csirkét eszik, azt is grillezve, illetve nagyon sok zöldséget fogyasztanak, meg persze rizst.

Nagyon sok a nyilvános WC.

A legtöbb nyilvános WC-ben nincs piszoár, ugyanolyan kabinos rész van kialakítva, mint a női mosdóban. Mivel a koreai emberek nagyon szeretik a higiéniát, ezért a WC-ről körülbelül enni lehetne, olyan tiszta. Sőt pelenkázásra és mozgássérültek részére is ki van alakítva egy hely.

A koreai emberek munkamániások.

A kormány azzal akarta redukálni a munkamániások számát, hogy olyan programot telepíttetett az irodai dolgozók gépére, ami pénteken munkaidő után automatikusan leáll, így nem tudnak bent maradni hétvégére dolgozni. Ezzel azt akarták elérni, hogy az emberek normális életet éljenek. Bár voltak olyanok, akik a program deaktiválást kérték, hogy hétvégén is bemehessenek az irodába.