Hirdetés

Ma már nehéz elhinni, hogy voltak idők, amikor az emberek az alábbiakhoz hasonló dolgokat hittek el. Pedig így volt! Akkoriban a tudomány nem volt túl kiforrott, ezért az akkor még megmagyarázhatatlan dolgokat mindenféle őrült teóriával próbálták megmagyarázni, ami sok esetben széles körben elterjedt az emberek között. Jöjjön 13 ilyen tévhit!

1. A spermában apró emberek vannak.
A 17-18. században még a tanult emberek is úgy hitték, hogy minden egyes spermiumban már teljesen kifejlett, de nagyon apró emberek vannak, akik csak arra várnak, hogy teljesen felnőjenek. A nők szerepe a dologban pedig csak afféle inkubátor volt.

2. Titivillus
A középkorban – amikor még nem voltak könyvnyomtató gépek – többnyire szerzetesek végezték a könyvek sokszorosítását. Ám mivel emberek voltak, előfordult, hogy hibáztak. Ők azonban a hibát Titivillus-nak, egy démonnak tudták be, aki megkísértette őket. Ilyenkor Titivillus alakját festették az oldalra, jelezve, hogy mi történt.
Mi több, úgy gondolták, hogy az efféle hibákat haláluk után majd felhasználja ellenük a Sátán Isten színe előtt, csökkentve ezzel az örök boldogságra történő bejutásuk esélyét.

3. Az elhunyt szívét külön temették el a testétől.
Akkoriban a holttestek szállítása nehézkes volt és előfordult, hogy végrendeletében az elhunyt szerette volna, ha egy számára kedves helyre temetik. Ez azonban nem mindig volt közel. “Megoldásként” ilyenkor kivágták az illető szívét és csak azt vitték el a megjelölt helyre, úgy gondolván, hogy az elegendő.

4. Az állatokat be lehetett idézni a bíróságokra.
Az állatokat ugyanúgy megvádolhatták, mint az embereket, beidézhették a bíróságokra, sőt, még ügyvédjük is volt (emberi 🙂 ). Az ítélet kihirdetése után börtönbe zárhatták azokat, vagy akár fel is akaszthatták.
Az egyik legviccesebb eset Lausanne-ben (Svájc) történt, amikor is hernyókat idéztek be a bíróságra azzal a váddal, hogy megették a növényeket egy kertben. Ők persze nem mentek el a tárgyalásra. 🙂 Ezek után az ítélet az volt, hogy el kellett hagyniuk a várost, száműzték azokat.
Gyakran előfordult, hogy macskákat végeztek ki, mivel az ördög csatlósainak tartották azokat. Ez odáig vezetett, hogy mivel a számuk igencsak lecsökkent, a patkányok és a különböző rágcsálók elszaporodtak, ami következtében Európa-szerte megnövekedett a sokszor halálos kimenetelű megbetegedések száma.

5. A Csendes-óceánban egy hatalmas kontinens volt.
Korábban úgy hitték, hogy a Csendes-óceánban egy hatalmas kontinens volt, ami azonban elsüllyedt. Többféle neve is volt: Pacifida, Mu vagy Lemuria.

6. A gladiátorok vére segít az epilepszia kezelésében.
Úgy vélték, hogy segít az epilepszia kezelésében, ha egy még lélegző gladiátor meleg vérét isszák meg. A magyarázata, hogy mivel a gladiátorok a harcok előtt véres áldozatokat mutattak be az isteneknek, akik ezért erőt és állhatatosságot adtak nekik, úgy gondolták, hogy a gladiátorok vére csodatévő erejű.

7. A boszorkányok férfi nemi szerveket tartottak háziállatként.
Az elmélet onnan származott, hogy a koro betegség során eltűntek (vagy visszazsugorodtak) a külső nemi szervek. Akkoriban mivel nem tudták, hogy mi történik, ésszerű volt a boszorkányokra kenni a dolgot.

8. A gonosz lelkek a kelbimbóban élnek.
A középkori Nagy Britanniában elterjedt volt, hogy a kelbimbó levelei között gonosz lelkek bújnak meg. Ezt azért gondolták, mert megfigyelték, ha valaki nyersen ette meg, különböző emésztési zavarokat okozott.

9. Néhány állat saját magát szüli meg.
A középkorban úgy gondolták, hogy a különböző giliszták, rovarok és rágcsálók a gonosz munkálkodása révén közvetlenül a porból vagy földből születnek meg.

10. A méhek, mint madarak.
A méheket olyan apró és különös madaraknak gondolták, akik nem csak mézet készítenek, de más kaptárakkal is egyfolytában háborúznak.
Továbbá úgy hitték, ha egy méh megszegi a saját kaptára törvényeit, olyan lelkiismeret-furdalása lesz, hogy öngyilkosságot követ el úgy, hogy megszúrja magát.

11. A hód, mint hal.
Először is, mivel a hódokat halnak tekintették, úgy gondolták, hogy böjtölés alatt is meg lehet enni azokat.
Mi több, a hódherének magas “gyógyászati” értéke volt, ezért vadászták is azokat.

12. Az újszülöttek nem éreznek fájdalmat.
Úgy gondolták, hogy a csecsemők agya még nem teljesen kifejlett, ezért nem éreznek fájdalmat. Éppen ezért sokszor műtötték őket érzéstelenítés nélkül, ami közben a sírásukat csak szimpla hóbortnak tartották.

13. Egy bizonyos zene megidézheti az ördögöt
A középkorban be voltak tiltva az olyan zenék, amik egy bizonyos zenei kombinációt tartalmaztak, ugyanis úgy hitték, hogy ez megidézi a sátánt. Akiket azon értek, hogy ilyet játszik, könnyen az inkvizíció pincéjében találhatta magát.