Hirdetés

Az emberek szeretnek utazni. Jelen helyzetben persze, csak szeretnének… Nem mindenki gondol egyből a Bahamákra, ha úti célt keres. Vannak, akik jobban szeretnének inkább egy egzotikus, különleges országba eljutni, mintsem a homokos tengerparton süttetni a hasukat. Az új országok és hagyományok megismerése izgalmas felfedezés lehet. A kiemelt turisztikai célpontok megpróbálják rugalmasan kezelni a saját hagyományaik betartatását a turistákkal. Vannak olyan országok, amelyek egyes szabályai meglehetősen különlegesek és érthetetlenek lesznek a számunkra.

Nézzünk most pár szabályt az öltözködéssel kapcsolatban.

Németországban ne használjuk a kapucnit.
Németországban létezik egy törvény, miszerint a sofőrök nem takarhatják el az arcukat. Egyszerűen azért, hogy ha valami bűncselekmény történik, akkor lehessen őket azonosítani. A széles karimájú kalap és a nagy kapucni is tiltólistán van. 60 eurós bírságot szabhatnak ki rájuk.

Ha Afrikába indulnánk, akkor hagyjuk otthon a fekete cuccainkat.
Egyrészt a feketét is nehezebben tolerálják, másrészről pedig él egy rovar, amely veszélyes betegségek hordozója. Állítólag vonzza a fekete és a kék szín.

Az Emirátusokban ne viseljenek túl sokat mutató ruhát a nők.
Az Egyesült Arab Emírségek egy meglehetősen konzervatív ország. Az üdülőhelyeken ugyan egészen nyugati szokások uralkodnak, de a nők rosszalló megjegyzéseket és tekinteteket kaphatnak, ha egy szál pólóba indulnak bevásárolni egy szupermarketbe. A térdet és a vállat el kell takarni. Erre egyébként léteznek figyelemfelhívó táblák.

Japánban a dekoltázs kiemelése illetlenségnek számít.
Érdekes, hogy Tokió utcáin a fiatal lányok meglehetősen rövid szoknyákban flangálnak, de egy mély nyakkivágás már illetlenségnek számít. Az európai és amerikai turisták hatására ez a hagyomány enyhülni látszik, de az idősebb generáció még mindig zokon veheti.

Iránban ne hordjunk farmert.
A helyi diákoknak még a vékony farmer viselését is megtiltják. A hatóságok ezt azzal magyarázzák, hogy a szövet neve náluk hasonló a “jeans-dzsinn” szóhoz, ami “gonosz szellemet” jelent náluk.

Az európai természetvédelmi területeken büntetés jár ha nem megfelelő cipőben járunk.
Néhány nemzeti parkban vezetett túra helyett bírságot kaphatunk. Az olasz Liguria-ban, 2500 eurós bírságra számíthat, aki papucsban vagy szandálban szeretni nekiindulni a hegyi ösvénynek. Ilyen szabályok Horvátországban is élnek. Ezen szabályok oka, hogy ha egy turista bokája kificamodik, akkor ezekről a helyekről csak helikopterrel lehet lehozni. Az pedig drága mulatság.

Hollandiában ne hordjunk bundát.
Az állatjogi aktivisták nagyon aktívak Hollandiában. Jogilag nincs tiltva a szőrme viselete, de a környezettudatos polgárok tojással vagy paradicsommal dobálhatnak meg minket emiatt.

Némely helyeken tilos a fürdőruha.
Grenadában, Velencében és Barcelonában is tartózkodjunk a fürdőruha viselésétől a városok utcáin. Nem megfelelő öltözék, így akár 250 eurós bírsággal is számolhat, aki megszegi ezt a szabályt. A fürdőruha a strandra való.

Dél-Koreában ne hordjunk miniszoknyát.
Nehéz elképzelni a dél-koreai popzenét miniszoknyás lányok nélkül. Ennek ellenére az ország kormánya eléggé elfogult ezzel a ruhadarabbal szemben. Szerintük nyilvánosan illetlenség hordani. Ennek ellenére a divatot nehéz megállítani.

A terepmintás ruhákat felejtsük el a Bahamákon.
Az álcamintás ruhák több országban is tilosak. Agresszívnek tekintik. Ez leginkább azokra a területekre jellemző, ahol egyébként is polgári zavargások vannak. Ezeket hagyjuk otthon, ha a következő országokba látogatnánk: Bahamák, Dominika, Ghána, Grenada, Jamaica, Nigéria, Uganda, Dél-Afrika.

Az Egyesült Királyságban nem mindenhol lehet állatmintás ruhát viselni.
Szereted a leopárdmintás blúzokat és a zebracsíkos nacidat? Számos angliai megyében, parkban és állatkertben tilos ilyen mintás ruhákat hordani. De ugyanez érvényes a tigriscsíkos, zsiráfpettyes, hiénafoltos ruhákra is.

Párizsban csak pár éve hordhatnak a nők nadrágot.
A nők számára tilos volt nadrágot hordani a francia főváros utcáin. Ezt a törvényt 2013-ban törölték el. Arról nincs információ, hogy tíz évvel ezelőtt megbüntettek volna bárkit ezért, de megtehették volna. Szerintük nadrágot csak az a nő viseljen, aki lovagol vagy kerékpározik.

Mit gondoltok? Írjátok meg a véleményeteket kommentben.