Hirdetés

A világon élt és jelenleg is élő tudósoknak és kutatóknak hála ma olyan technológiákat és innovatív fejlesztéseket ismerünk, amiket néhány száz évvel ezelőtt elképelhetetlennek tartottunk volna. Persze a sci-fi filmek előre megjósoltak néhány változást, de sosem lehetett tudni biztosan azoknak valóban van-e jövője. A fent említett tudósok napi szinten azon dolgoznak, hogy olyan fejlesztéseket találjanak ki, melyek nagy mértékben megkönnyítik az emberiség életét. Ma ilyen tudományos felfedezéseket hoztunk el nektek.

1, Rokkant férfinak segítettek a tudósok, hogy újra tudjon járni.

Egy évekkel ezelőtt lebénult férfinak segített orosz és amerikai tudóscsapat, hogy újra járhasson. A férfi leesett egy hómobilról, melynek következtében olyan sérüléseket szenvedett, hogy teljesen lebénult. Mivel nem volt semmi vesztenivalója ezért egy nemzetközi kísérlet részese lett, ahol a kutatók elektromos stimulátorokkal gyógyították meg. Igaz, nem erre a célra szánták, de ennek köszönhetően 44 hét alatt el tudták érni, hogy a férfi állni és sétálni tudjon a futópadon.

2, Színes röntgenfelvétel, mely első ezen a világon.

Új-zélandi tudósoknak sikerült elkészítenie a világ első színes 3D röntgenjét. A Medipixnek elnevezett technológiát a fekete-fehér röntgengép alapján alkották meg. Ennek hála sikerült felfedezni 2012-ben a Higgs-bozon részecskéket a Nagy Hadronütköztetőben.

Működése olyan akárcsak egy szubatomi szinten működő kamera, mely erős kontrasztú fotókat készít. A képeken egyértelműen el lehet különíteni a csontokat, a porcokat, az izmokat, sőt könnyebben meg lehet állapítani a rákos daganatok méretét és helyét.

3, Korszerű mellényt fejlesztettek ki a tudósok, mely napokkal előbb jelzi, ha szívinfarktust kapsz.

Megjelenése olyan akár egy átlagos mellény, de belül különleges érzékelők, s elektródák helyezkednek el. Ezek az eszközök, mind a vérnyomást, EKG-t és szívritmust képesek figyelemmel kísérni. A tudósok egy applikációt is kifejlesztettek hozzá, amit a viselő könnyedén letölthet a telefonjára és tudja nézni, milyen adatokat küld át neki.

Ez a mellény képes két nappal előbb érzékelni a szívrohamot. Számtalan önkéntesen tesztelték ezt a ruhadarabot, ami sikerrel vette az akadályokat.

4, Izraeli szemészek szaruhártya visszaállító cseppet fejlesztettek ki.

Izraeli szemorvosok éjt-nappallá téve azon dolgoztak, hogy egy olyan szemcseppet fejlesszenek ki, mely helyreállítja a szaruhártyát. Sertéseken már sikerült tesztelni, és az eredmények elképesztőek lettek. Állításuk szerint, a szemüveget és a lencsét is lehet vele helyettesíteni, sőt a rövid és a távollátás esetén is hatékonynak bizonyult.

5, A kínai rendőröknek olyan okostelefonjuk van, mely arcfelismerő technológiával van ellátva.

2018-ban GLXSS okosszemüveget kaptak Csengcsou rendőrei, melybe arcfelismerő szoftvert tettek. A szemüveg mind HD képeket és videókat is képes rögzíteni, s a lencsén adatok jelennek meg, amit csak a viselő lát. Az új technológiával sikerült már 40 bűnözőt elfogni. A szemüveg ára jelenleg 193.000 forintba kerül, ám egyelőre a civilek még nem tudják beszerezni.

6, Papucs, ami magától leparkol.

A Nissan cég úgy próbálta orvosolni a folyton eltűnő papucsokat, hogy kerekeket szereltek rájuk. Ezek azonban nem hagyományos papucsok, hanem ProPilot technológiával ellátott motorral és szenzorokkal rendelkeznek. Ennek hála az emberek egy előre meghatározott helyre vissza tudják küldeni a papucsokat így nem kell azokat keresni a lakáson belül.

7, Sikeresen letesztelték Kínában a repülőtaxit.

Annak ellenére, hogy az Aerocar EHang 184-es pontosan úgy néz ki, mint egy nagy drón, sokkal-sokkal többre képes. Ez a repülő összesen még két utast tud szállítani és akár 130 km/h-s sebességgel tud repülni. A legjobb az egészben, hogy robotpilótával is biztonságosan igénybe lehet venni, amihez semmi mást nem kell tenni csak beütni az úticél végét és a repülő odarepíti őket. Ez egy alternatív megoldás lehet, hogy az emberek elkerüljék a dugókat.

8, Az emberiség védelme érdekében is működik a mesterséges intelligencia.

Tény, hogy nem teljesen tudományos felfedezésről van szó, viszont ez a történet nagyon jól szemlélteti, hogy milyen nagy mértékben fejlődik az a bizonyos mesterséges intelligencia.

Történt ugyanis, hogy 2018-ban egy nő a közösségi oldalon egy olyan posztban búcsúzott el a barátaitól és a családjától, melyhez egy mérgező szereket ábrázoló kép volt csatolva. Mivel ezek a platformok már használják a mesterséges intelligenciát, az nyomon követte a nő üzenetét. Ezek után jelet küldött az üzemeltetőnek, akik azonnal értesítették a Buenos Aires-i kórházat. A mentősöknek sikerült megmentenie a nő életét annak ellenére is, hogy ő már eszméletlenül feküdt otthonában.

9, Agy által működtetett robotkéz.

Lausanne-i mérnökök olyan robotkezet hoztak létre, melyet az agyunk képes működtetni. Ehhez egy speciális elektródákkal ellátott sisakra van szükség. Irányítása és beállítása roppant egyszerű mindössze néhány perc az egész. A kezet stroke és gerincvelő sérülteken tesztelték. Jelenleg azon dolgoznak, hogy további fejlesztéseket eszközöljenek rajta és tömeggyártásban elindíthassák.

10, Sofőr nélküli autók tesztelése

Már pedzegették, hogy olyan autókat szeretnének gyártani, melynek irányítására nem lesz szükség sofőrre. Jelenleg a listavezető eme technológia kidolgozásában a Tesla, hiszen elektromos autóit is folyamatosan fejleszti. Franciaországban már tesztelték a sofőr nélküli minibuszokat. A KRESZ szabályait hamarosan a sofőr nélküli autók elterjedésének figyelembevételével fogják átalakítani.

11, A gazdaság új/régi szereplője a kriptovaluta.

2017-ben kitört a kriptovaluta láz, ami meg is rázta a világgazdaságot. A legelső kriptovalutát, név szerint a bitcoint még 2009-ben fedezték fel, ám csak nyolc évre rá lett népszerű az emberek körében. Árfolyama jelentős mértékben változott augusztus és december között, akkor 2000-ről 20.000 dollárra ugrott, majd egyszer csak visszaesett 6500 dollárra.

A szakértők azon a véleményen vannak, hogy hatalmas jövő elé néz a kriptovaluta a világgazdaságban.

12, A kutatók bebizonyították, hogy téves az emberiség eredetének elmélete.

Hosszú-hosszú éveken át abban a hitben voltunk, hogy 200.000 évvel ezelőtt más fajokból fejlődtünk ki. Mind az archeológusok és mind az antropológusok is elismerték az elmélet valódiságát. 2017-ben azonban hatalmas lépés tettünk abba az irányba, hogy megismerjük eredetünk valódi történetét.

A Nature Magazin tudósai érdekes cikket publikáltak, melyben arról számoltak be, hogy 300.000 éves emberi maradványokat sikerült felfedeznie a tudósoknak Afrika teljesen másik régiójában. Állításuk szerint ha modern kori ruhákat adnának rájuk, egyáltalán nem különböznének a mostani emberektől. Ez arra enged következtetni, hogy az eddig ismert és elfogadott elmélet valójában téves.

Gondoltátok volna?