Hirdetés

A mai modern világnak hála az embereknek nincs szüksége arra, hogy beüljenek a könyvtárba és tonnányi könyveket, enciklopédiákat, újságokat lapozzanak fel, ha egy adott téma iránt érdeklődnek, mert az interneten perceken belül rálelhetnek arra a forrásra, mely kielégítő válaszokat adhat a kérdéseikre. Persze minden egyes nap újabbnál-újabb érdekes tények látnak napvilágot, amibe egyes személyek szeretik jobban beleásni magukat. Viszont még így is tele van a világ olyan jellegű tévhitekkel, melyeket a legtöbben a mai napig elhisznek. Például, hogy bizonyos gyakorlatok képesek meggyógyítani a rövidlátást, vagy, hogy nem szabad kétszer felforralni a vizet, mert súlyos betegségek alakulhatnak ki tőle… stb. Mai cikkünkben 12 ilyen mítoszt gyűjtöttünk nektek össze, amit valószínűleg ti is elhisztek.

1, A bal agyfélteke a logikáért, míg a jobb az érzelmekért felelős.

Ez egy nagyon népszerű tévhit, ami Dr. Michael Gazzaniga kísérleti eredménye alapján maradt fenn. Igazság szerint agyunk egyik féltekéje sem rendelkezik jól elszeparálható képességekkel, ugyanis minden érzelem és minden gondolat, csak ennek a kettőnek a kölcsönös együttműködésével jöhet létre.

2, A szeszes ital elpusztítja az agysejteket.

Az agysejtek nem tudnak elpusztulni még akkor sem, ha az ember alkoholista. Ezek a sejtek csupán sérülnek.

3, A már egyszer felforralt vizet nem szabad újraforralni, mert rákot okoznak a kihűlt vízben lévő anyagok.

Abban egyet kell értenünk, hogy a forralás után keletkezett nitrátok nitrózaminokká  alakulnak át, ám sem jelentenek komoly veszélyt, ha újra felforraljuk őket. Sokan nem tudják, ha a vizet újraforralják, azzal csak kevesebb kalciumsót fog tartalmazni.

4, Igazat fog mondani az a személy, akinek álmában teszünk fel kérdéseket.

Ez nem teljesen igaz, ugyanis az ember az alvás csak egy bizonyos szakaszában válaszolhat a feltett kérdésekre, s a válasza többnyire az álmához fog kapcsolódni.

5, Amikor egy ember tüsszent, minden belső szerv leáll egy pillanatra, még a szív is.

Ez a mítosz a középkorból maradt ránk, mert akkor azt hitték, hogy a nagy mennyiségű levegő kifújása halálos lehet az emberre nézve. A valóságban azonban nem kell félni, mivel tüsszentéskor az intrathoracalis nyomás az, ami megemelkedik, melytől a szívfrekvencia megváltozik, de ez hamar visszatér eredeti állapotába.

6, A vörös hajjal rendelkező nők nagyobb valószínűséggel csalják meg párjukat.

Ez a tévhit az ókorból származik, ugyanis akkoriban azt hitték, hogy a vörös hajjal rendelkező emberek démoni erővel vannak felruházva, és megtestesült gonosznak számítanak. Azért terjedt el ez a mítosz, mert nem találtak arra magyarázatot, hogy miért lesz valakinek vörös színű a haja.

7, Dél-Koreában a megcsalásért 2 év börtön jár.

1953-an Dél-Koreában egy olyan törvényt vezettek be, mely két év börtönnel sújtja azt ,a kiről kiderült, hogy házasságtörést követett el. 2015-ben azonban eltörölték ezt a törvényt, mert elismerték, hogy valóban sérti az emberek magánéletéhez kapcsolódó jogait.

8, Nem szabad az Antarktiszt helikopterrel megközelíteni, mert ha a pingvinek felnéznek rá, akkor elesnek.

Nos, semmilyen törvény vagy egyéb korlátozás nem tiltja, hogy helikopterrel közelítsék meg az Antarktiszt. A szakemberek csak óva intenek, hogy az időjárási viszonyok veszélyesek lehetnek. De mivel nincs más lehetőség arra, hogy megközelítsék a helyet, marad a helikopter.

9, Az emberi agy a háromszorosára nőtt az evolúció folyamán.

Igazság szerint a neandervölgyi emberek agya 15%-kal nagyobb volt, mint most a miénk így ez az állítás nem igaz.

10, Börtönként használták 1504-ben a Big Bent.

Ez a mítosz sem igaz, mivel a Big Ben valójában a Westminster-palota harangja, amit 1859-ben építettek. Szóval ez a mítosz kétszeresen nem állja meg a helyét.

11, A Vénusz nevű bolygó az óramutató járásával ellentétes irányban kering a Nap körül.

Nos, ez azért nem igaz, mert a Vénusz pont az óramutató járásával megegyező irányba kering, az összes többi bolyogóval ellentétben.

12, Szemmozgatással gyógyítható a rövidlátás.

Ez csak félig igaz, mivel vannak olyan gyakorlatok, amik képesek megelőzni a rövidlátást, viszont ha az már kialakult, eme gyakorlatok nem tudják pozitívan befolyásolni.

Te melyik mítoszt ismerted?