Hirdetés

Sokszor viccelődtünk azon, hogy a kínaiak mindent leutánoznak, a nagy márkák termékeitől kezdve, a sminktermékeken át, az épületekig. Utóbbi nagyon meglepett bennünket, hiszen soha eszünkbe sem jutott volna, hogy a kínaiakat ennyire lenyűgözték a világon lévő nevezetességek, épületek, létesítmények…stb. Nemrég kellett rájönnünk, hogy imádják például a Szfinxet, Stonehenget, sőt a budapesti Hősök terét is. Annyira magával ragadta őket ezeknek a látványa, hogy úgy döntöttek megcsinálják a kiköpött másukat. Valamelyik Hongkongban, akad ami Sanghajban vagy annak közelében található. Mai cikkünket azzal a céllal hoztuk létre, hogy bemutassuk nektek hogy miket koppintottak le és azok, hogy néznek ki.

1, Hallstatt, Ausztria

A kínaiaknak annyira, de annyira megtetszett Ausztria egyik kedves kis városkájának megjelenése, hogy azonnal elkezdték megtervezni annak mását csak természetesen Kínában. Nagyjából 231 milliárd forintnak megfelelő összegbe került, hogy a kiköpött mását felhúzzák. Döbbenet, hogy a kínai emberek mire nem képesek, ha akarnak valóban akarnak valamit.

2, Eiffel-torony, Párizs, Franciaország

Egyértelmű bizonyítéka annak, hogy Kína nem akar lemaradni a többi országtól, hogy felhúzták a párizsi Eiffel-torony pontos mását, csak Zhejiangban. Azon belül pontosan a Tianducheng lakóparkba építették fel az öreg hölgy replikáját. Persze itt még nincs vége a történetnek, mivel el akarták érni, hogy a másolt Eiffel-torony körüli terület is olyan legyen, amilyen Párizsban.

3, Canal Grande, Velence, Olaszország

Mindenki tudja, hogy Olaszország mennyire lélegzetelállító. Pontosan ennek köszönheti, hogy annyi turista szeretné felfedezni és megnézni a látnivalóit, nevezetességeit. Velence egyik legszebb és legromantikusabb része a Canal Grande, ahol gondolával lehet közlekedni a házak között. Nos, ezen felbuzdulva a kínaiak úgy döntöttek, hogy ennek másolatát is elkészítik méghozzá Hongkongban, Florentia Villageben. Nem annyira olaszos a hangulata, mivel ott azért valamivel romosabb épületek vannak, de megpróbáltak mindent megtenni az ügy érdekében.

4, Maisons-Laffitte kastély, Franciaország

Zhang Yuchen, kínai milliárdost annyira lenyűgözte a Franciaországban található Maisons-Laffitte kastély, hogy üzleti útjáról hazatérve azonnal megkezdte tervezőivel a munkálatot, hogy egy pontosan ugyanolyat húzzanak neki fel. Az építkezés teljes költsége elérte a 14,4 milliárd forintnyi összeget, ami neki gyakorlatilag zsebpénz volt. Természetesen célja az volt, hogy mind kívül, mind belül tökéletesen olyan legyen, mint a francia kastély. Miután a munkálatok elkészültek szállodaként kezdte el használni az épületet.

5, Kreml, Oroszország

Kínában, Xinzhengben van az ország első és egyetlen magánkézben lévő felsőoktatási intézménye, mely egy az egyben úgy néz ki, mint az oroszországi Kreml. A hatalmas területet lefedő épület több kisebből tevődik össze, melyből nagyjából 30 darab van. Persze nemcsak egyfajta épületből merítettek ihletet, ugyanis a főépület szakasztott olyan, mint az Amerikában található Capitolium.

6, Boldog Vazul-székesegyház, Moszkva, Oroszország

A kínaiak bizony lemásolták a Rettegett Iván cár által építtetett műremeket, ami Moszkva, illetve Oroszország egyik legmeghatározóbb épülete. Az alaposan feltérképezett, analizált építési művet Manzhouli városában húzták fel annyi különbséggel, hogy míg az eredetin vannak keresztek, melyek egyértelműen a vallásra utalnak, addig ezeket a szimbólumokat a replikáról lehagyták… szándékosan.

7, Macskaköves utca, Róma, Olaszország

Olaszország híres a macskaköves útjairól, ami megint csak elnyerte a kínaiak tetszését, ezért természetesen ezt is le kellett koppintani. A hasonló kialakítású utcát Sanghajban építették ki, viszont egyáltalán nem annyira elbűvölő és magával ragadó, mint az eredeti olasz.

8, Holland városkép, Hollandia

Mindenki tudja, hogy Hollandia egy elképesztően gyönyörű és csodálatos hely, ami egy pillanat alatt magával ragadja az embert. A kínaiak tetszését annyira elnyerte az egyik falucska kinézete, hogy 31 milliárd forintnak megfelelő összegből felépített a tökéletes mását Sanghajban. Olyan épületeket is lemásoltak, mint az Amszterdami Tengerészeti Múzeum.

9, Stonehenge, Anglia

1993-ban nyitott meg a Peking World Park, ami mintegy 50 ország több mint 100 különféle természeti és kulturális látnivalóját igyekszik bemutatni. Többek között itt tekinthető meg a legendás Stonehenge életnagyságú másolata is.

10, Hősök tere, Budapest, Magyaroroszág

Kínában kicsiny országunk egyik nevezetessége is helyet kapott, Sanghajtól néhány kilométerre. Ez pedig nem más, mint a Hősök tere. Mivel hazánkba is rengeteg turista látogat el, és köztük elég sok kínai van, ezért nem csoda, hogy megfogta őket a tér hangulata. Az ázsiai származásúak nagyjából 90%-os pontossággal másolták le a teret, ám a legnagyobb eltérés az a lépcső, meg a hét vezér előtt helyezkedik el.

11, Mierscheid híd, Berlin, Németország

Berlin modern építészete egyszerűen lenyűgözte a kínai népet, így nem is volt kérdés, hogy ezt is le kell koppintaniuk. Mivel eszméletlen sokan látogatják meg ezt a létesítményt ezért gondolták nem maradhatnak le. Elkészítették a pontos másolatát Anting, viszont tervük dugába dőlt, ugyanis csak néhányan látogatják meg, sőt az ott felhúzott apartmanok közül csak minden ötödikben laknak.

12, Szfinx, Gíza, Egyiptom

Chuzhouban még 2015-ben húzták fel az Egyiptomban található Szfinx másolatát. Nos a képet elnézve valóban van hasonlóság, de ha megnézzük az arcát, akkor rájövünk, hogy melyik az eredeti és a másolat. Céljuk ezzel az egésszel az volt, hogy egy kínai Egyiptomot hozzanak létre.

Na mit szóltok?