Hirdetés

A sztereotípiák olyan formák vagy sémák, melyek a hatékony adatfeldolgozást segítik elő. Sokan előítéletnek nevezik. Bizonyos dolgokról meghatározott elképzeléseink vannak. Gondoljunk egy multimilliomosra. Az első kép, ami beugrik az egy limuzinból kiszálló, drága öltönyben lévő úriember. Senki nem gondolna a “fész” fejlesztőjére, Mark Zuckerbergre. Pedig ő alapvetően tornacipőben és kényelmes nadrágban flangál mindenhova. De ha azt mondjuk, hogy “képzeljetek el egy tudóst”, akkor az első dolog, ami eszetekbe jut az egy kócos, őrültnek tűnő figura, aki petricsészékkel bajlódik. Nem?

A különböző szakmákat űző emberek, különbözően néznek ki. Hoztunk nektek pár képet, mely bemutatja, hogy a sztereotípiáink sok esetben hamisak.

Milliomosok
Bal oldalon a Leonardo DiCaprio által alakított Jordan Belfort, aki hatalmas pénzt lapátolt össze a tőzsdén. Jobbra pedig Mark Zuckerberg, aki üzletember, emberbarát és családapa. Valójában a világ egyik leggazdagabb embere.

Tudósok
A bal oldalon Emmett Brown, aki feltalálta az időgépet a Vissza a jövőbe című filmekben. Jobbra Amy Mainzer. Egy amerikai csillagász, aki a NASA-nál dolgozik. A kis bolygók vezető kutatója.

Rendőrség
Balra Til Schweiger, mint menő, jóképű szuperzsaru. Jobbra pedig egy fiatal izlandi nő. Izlandon az egyik legalacsonyabb a bűnözés a világon.

Programozók
A filmekben a programozók igazi kockák, akik 6 monitoron dolgoznak egyszerre, mint a Mátrix operátora. Ez nem feltétlenül van így. Jobb oldalon Roman Ivanov, aki egy vezető orosz weboldal-fejlesztő.

Polgármesterek
Csökönyösek, dölyfösek, öltönyben mászkálnak mindenütt és rettegnek a választásoktól. Legfeljebb a filmekben. Jobb oldalon az alaszkai Talkeetna polgármestere van. Igen… jól látjátok. Ez egy macska! Stubbsnak hívják és 19 éve dolgozik a hivatalba. Az alpolgármester és a bizottság nyilván megérti a nyávogást…

Hercegnők
Minden lány szeretne Csipkerózsika lenni. A hercegnők manapság máshogy néznek ki. Jobbra Zara Anne Elizabeth Phillips a brit királyi család tagja. 16. a trónon. Szereti a lóversenyeket és nyert már világbajnokságot is.

Jóga tanárok
A jóga nem feltétlenül jár együtt a soványsággal. A jobb oldalon Yasmin Stanley, aki egy jóga oktató. Yasmin úgy véli, hogy a jógának az a feladata, hogy éljünk és elfogadjuk magunkat olyannak, amilyenek vagyunk. Nem csak a vékonyság számít.

Rocksztárok
“Hosszú haj, villanygitár, hülyezene?!” Nem igazán. Jobb oldalon Jared Leto, aki a 30 seconds to Mars frontembere. Nem mellesleg Oscar-díjas színész is.

Orvosok
Idős, tiszteletreméltó személyiség. A Jobb oldalon Daniel Prado, aki egy brazil neurológus.

Tanárok
Kinek, milyen jutott. Vannak lazábbak és vannak szigorúak. Szerintem mindenkinek jutott mindkét fajtából.

Motorosok
Jobb oldalon Leslie Porterfield, aki az egyik motoros világrekordot is birtokolja. 374,208 km / órával száguldott.

Tűzoltók
Na jó! Néha egy-egy sztereotípia igaz lehet. Egy tűzoltó, az mindig menő. 🙂

Bónusz! “Kigyúrt ember”…nem csak férfi lehet. 🙂

Julia Vins, aki egy kigyúrt Barbie.

Mit gondoltok? Írjátok meg kommentben a véleményeteket !