Biztos, hogy vannak olyan jellegű kérdések, amiket valószínűleg te is megkérdeztél az iskolában a tanár nénitől/ tanár bácsitól, amire vagy tudtak válaszolni vagy nem. Nyilván a kérdéstől is függött, hogy helyes választ tudnak-e szolgáltatni neked. A kérdezés a gyerekek fő erénye, hiszen mindenre kíváncsiak, ami körülöttük történik. Mivel nincsenek még tisztában bizonyos dolgokkal, ezért tökéletesen érthető, hogy kérdésekkel fogják ellátni a felnőtteket. Van egy olyan mondás: “Ha nem tudsz valamit, akkor kérdezz.” Nos ők valószínűleg ezt vették alapul.

Összegyűjtöttünk néhány kérdést, amire nagyon sokan nem tudják a választ.

Miért 365 nap egy év?

Igazából 365,256 nap van egyetlen évben. Ennyi időbe telik a Földnek megkerülni a napot. Mivel nem tudunk negyed napot tartani, így a hátramaradt negyed napokat összeadjuk és ez az oka, hogy 4 évente szökőévet tartunk.

Miért nyújtózunk miután felébredünk?

Az ébresztő agyunkat, a nyújtózás testünket ébreszti fel. Alvás közben az izmok is regenerálódnak, ezért kell két edző nap között pihenni. Mivel éjszaka nem mozgunk ezért megmerevednek, amin a nyújtózással segítünk. Ilyenkor minden érzékszerv, belső szerv, valamint a keringés is beindul.

Miért járnak a kiskacsák egy kupacban?

Mivel a kacsák nem a vízben fészkelnek, hanem a szárazföldön, oda el is kell menniük. Ha az egyik fióka eltéved vagy elhagyja társait, akkor neki ott ér véget az élete. Hogy ezt elkerüljék szorosan haladnak egymás mellett, hogy mindenki odaérjen a fészekhez.

Miért nem zöld vagy kék hajjal jövünk a világra?!

A természetes hajszínt a génekben kódolt eritromelanin, eumelanin (barna-fekete) és feomelanin (vörös-arany) mennyisége határozza meg. Mivel az emberi szervezet csak ezt a két színt tudja előállítani így esély sem marad arra, hogy kék vagy zöld hajjal szülessünk meg. Szóval természetünknél fogva nem lehetséges.

Miért nincsenek galambfiókák az utcán?

Annak ellenére, hogy a galambok szinte mindent ellepnek, alig látunk belőlük fiókákat. Nos ez azért lehetséges, mert a fiókák addig nem hagyják el a családi fészket, míg fel nem nőnek. Utána már pontosan olyanok, mint az összes többi, amit látunk, ezért nem tudjuk őket megkülönböztetni.

Miért nem fagynak meg a fák a téli hidegben?

Hiába alkotja a fa tömegének felét víz mégsem fagy meg télen. Ez azért van, mert a fák elkezdenek cukrot előállítani még a tél beállta előtt, így könnyedén átvészelik ezt az évszakot. Abban az esetben, ha nincs elegendő cukor, akkor a sejtek megfagynak, kikristályosodnak, majd elpusztulnak.

Ha fázunk miért vacognak a fogaink?

A hipotalamuszban van egy úgynevezett hőszabályozó központ, ami arra ösztönzi a szervezetet, hogy ne hűljön ki. Először a vérkeringés lelassul, a végtagokban összeszűkülnek az erek. Ekkor azt érezzük, hogy kezünk-lábunk fázik és jéghideg. Ebben a esetben bőrünk képes 30 fokra hűlni, így megvédve minket, hogy belső hőmérsékletünk ne csökkenjen.

Másodszor, remegünk és fogainkat kocogtatjuk egymáshoz. Ezek nem tudatos cselekvések. A remegéssel, izomrángással képes a test hőt termelni. Ilyenkor elkerülhetetlenül megugrik a pulzus, az erek kitágulnak, megnő a hőleadás. Szóval ez a tudatlan cselekvés csak ideig óráig tudja orvosolni a kihűlést.