Hirdetés

Sokak szerint a takarítás csak púp az ember hátán. Persze mindenki szeretne tiszta és rendezett környezetben élni, ám a rohanó világ és a munkahelyi stressz miatt nem igen jut se idő, se energia arra, hogy alaposan kitakarítsák a lakást. Arról nem beszélve, hogy rengeteg erőt igényel, mert a makacs foltokat dörzsöléssel, sikálással lehet csak eltávolítani. – Legalábbis azt hiszik. Pedig voltaképpen a takarítást játszi könnyedséggel is meg lehet csinálni, csak ismerni kell a megfelelő tippeket és trükköket. A nagyszülők biztos nem egy és nem két praktikát meséltek el, hogyan lehet a lehető leggyorsabban és legegyszerűbben csillogóvá varázsolni a házat. Mai cikkünkben ezt a tudást kibővítve lehoztunk néhány egyszerű módszert, amit ha alkalmaznak, tuti, hogy nem lesz fárasztó munkavégzés.

1, Legkoszosabb dolgok megtisztítása a fürdőszobában

A zuhanyfüggönyön lévő penészgomba és sárga foltok eltűntetéséhez a hidrogén-peroxid oldat tökéletes. A fogkeféken megtelepedő csírák elpusztításához nem kell mást tenned, mint beáztatni őket ecetbe és egy órán át békén hagyni. Miután lejárt az idő folyóvíz alatt alaposan öblítsd le őket. A tusolószivacsokat egy órán át kell áztatni 1:1 arányban elosztott ecetes vízben. Ezután alaposan ki kell öblíteni és meg kell szárítani.

2, Hófehér kád

A hidrogén-peroxid segít eltávolítani a mészkő, a kalcium valamint a sárga foltokat. Ezt a keveréket öntsd egy szórófejes üvegbe majd fújd körbe a kádat. Várj fél órát majd meleg vízzel alaposan öblítsd át. Van egy másik módszer, ha nem akarsz a hidrogén-peroxiddal bajlódni. Ehhez szódabikarbónát kell használni. Csak szórd be vele a felületét, majd hagy hatni néhány percig, utána öntsd le ecettel. Ezután finoman tisztítsd meg a felületet egy nagyon puha szivaccsal utána pedig öblítsd le meleg vízzel. A citromsavval készített oldatok is nagyon hatékonyan el tudják távolítani a sárga foltokat. Ehhez egy csomag citromsavra és egy csésze vízre van szükség. Vidd fel a keveréket szivaccsal a fürdőkád felületére, s várj 20 percet, ezt követőn öblítsd le meleg vízzel.

3, Vízkő eltávolítása a WC-csészéből

A mustárpor, citromsav és kukoricakeményítő egyenlő arányban elosztott keveréke képes olyan állapotba állítani a WC csészét mintha új lenne. A kellemesebb szag és a mélyebb tisztítás elérése érdekében célszerű úgynevezett “tisztító bombákat” bedobni, amit te magad is el tudsz készíteni.

Szükséged lesz:

1 csésze szódabikarbónára
1/4 csésze citromsavra
1/2 teáskanál ecetre
1 evőkanál 6% -os hidrogén-peroxidra
15–20 csepp kedvenc illóolajra

Hogyan készítsd el:

Öntsd a szódabikarbónát egy tálba, és add hozzá a citromsavat. Majd fogj egy másik tálat és keverd össze benne az ecetet a hidrogén-peroxiddal. Ezután lassan és szakaszosan öntsd a folyadékot a száraz keverékhez. Most már hozzáadhatod az illóolajat és ezután jöhet a formázás. Egy kanál segítségével készíts kis golyókat. Tedd a gombócokat egy sütőpapírra és hagyd őket legalább 6 órán át száradni. Miután kiszáradtak zárt üvegben tárold őket.

4, Fuga tisztítása

A paraffin gyertyával megszabadulhatsz a penészgombától, a sötét foltoktól valamint a mészlerakódástól. Többször dörzsöld át a fugákat a gyertya tompa végével, s ez a jövőben megvédi a penésztől és a szennyeződésektől. A kitisztítása kicsit másképp működik. Önts egy kis szódabikarbónát egy tálba, majd kezd el egy megnedvesített fogkefével dörzsölni a csempék közti részt. Tisztítás után, öblítsd le meleg vízzel. Ezzel a módszerrel olyanok lesznek a fugák, mint új korukban. Van egy másik keverék, amivel hasonlóan jó eredményeket lehet elérni. Ehhez 2:1 arányban kell összekeverni a meleg vizet a hidrogén-peroxiddal. A különbség annyi, hogy ezt nem kell használat után leöblíteni.

5, Ragyogóan tiszta csempe

A tiszta csempe eléréséhez 15 gramm citromsavat kell elkeverni egy pohár meleg vízben. Ezt a keveréket fel kell vinni a csempékre, majd utána tiszta vízzel leöblíteni. Ám az ecet is képes a legpiszkosabb felületeket megfelelően tisztítani. Önts egy kis ecetet egy szórófejes üvegbe, majd fújd be vele a csempéket. Várj 10 percet és öblítsd le vízzel és töröld át egy száraz, puha, mikroszálas kendővel. Ezzel a módszerrel egyszerre tisztítod és fertőtleníted a csempézett falakat.

6, Mosógép megfelelő tisztítása

A mosógépet célszerű havi szinten tisztítani. A citromsav eltávolítja a mosógépben felgyülemlett vízkövet és lerakódást. A mosószer adagolójába önts 60 gramm citromsavat, majd a legmagasabb hőmérsékletű programot indítsd el rajta. Van egy másik verzió is, ami ugyanilyen hatékony lehet.

Szükséged lesz:

2 csésze ecetet
¼ csésze szódabikarbónát
¼ csésze vizet

Keverd össze a vizet és a szódabikarbónát egy tálban, majd öntsd ezt az oldatot a mosószer rekeszébe. Ezután tegyél ecetet a mosógép dobjába, s indíts el egy normál programot a gépen. Miután elkészült, töröld le az összes gumitömítést és az ajtót szivaccsal. Ha végeztél hagyd nyitva az ajtót, hogy megszáradjon a dob.

7, Hogyan távolítsd el az olajfoltokat a tűzhelyről

Ha hiszed ha nem az olajfoltokat egy közönséges radír segítségével is eltávolíthatod. A profi takarítócégek gyakran használják ezt a trükköt. A legolajosabb, legzsírosabb tűzhelyeket azonban citromlével és citromkarikákkal lehet legjobban megtisztítani. Facsard ki a citrom levét, majd egy kis darabbal dörzsöld át a tűzhely felületét és várj 15 percet. Ezt követően egy nedves ruhával töröld le.

8, Sütő tisztítása vegyszerek használata nélkül

Az olajos, kormos szennyeződéseket egy pohár ammónium-klorid és egy liter víz keverékével lehet a leghatékonyabban megtisztítani. Melegítsd elő a sütőt 150°C-ra, majd a elérte a kívánt hőmérsékletet akkor kapcsold le. Ekkor tegyél egy edény forró vizet a sütő alsó szintjére, a tetejére pedig egy tál ammónium-kloridot. Csukd be a sütő ajtaját és hagyd úgy egy éjszakán át. Másnap reggel tegyél hozzá az ammónium-kloridhoz néhány teáskanál mosogatószert és 1/2 csésze meleg vizet. Ezzel az oldattal töröld át a sütő belsejét, majd mosd le vízzel. Használj egy kis ecetet, hogy még tisztább legyen a végeredmény. Az ecet használat után újra csukd be az ajtót és várj néhány órát. Majd alaposan töröld át egy nedves majd egy száraz ruhával az egészet.

A sütőpor is egy nagyszerű összetevő ahhoz, hogy eltávolítsd az olajos, kormos részeket. Töröld át a sütőt forró vizes ruhával, majd szórd be sütőporral és fújj rá hideg vizet. Fél óra múlva nedves ruhával töröld ki az egészet. Ez a módszer leginkább az üvegajtó tisztításában segít.

9, Matrac felfrissítése

Minden évszakban legalább egyszer meg kell tisztítani a matracokat. Ehhez a porszívó kis fejét kell igénybe venni. A legjobb az lenne ha minden ágynemű cserénél alkalmaznád ezt, de ezt nem mindene esetben lehet kivitelezni. Hogy megszabadulj a régi matrac elavult szagától szórj rá szódabikarbónát és várj fél órát. Ezután alaposan porszívózd ki. Az izzadságfoltokat hidrogén-peroxid és mosogatószer 2:1 arányú keverékével tudod eltávolítani.

10, Szőnyegben lévő foltok eltávolítása

1 evőkanál glicerin segít eltávolítani a kávé-, kakaó- vagy teafoltokat ha egy liter hideg vízben kevered el. A sör-, bor- vagy alkoholfoltok könnyed eltávolításához dörzsölj egy kevés mosóporos vizet a szövetekbe. Ezután dörzsöld át 1 teáskanál ecet és fél liter meleg víz keverékével.

11, Foltok eltávolítása szövetből

Az olajos foltok eltávolításához használj benzin, aceton és terpentin keveréket, melyet 1:1:1 arányban osztasz el. A friss tintafoltokat tejjel a legegyszerűbb kiszedni a szövetekből. A sóoldat segít eltávolítani a fűfoltokat az anyagból.