Hirdetés

A vonzalom egy igazán megfoghatatlan dolog. Vajon miért fog meg valaki egy pillanat alatt , miközben mások hosszú udvarlás után sem kötnek le igazán. Sokszor szinte lehetetlen igazán szavakba önteni mi az ami egy másik emberhez vonz , vagy mi az oka annak ha azon kapjuk magunkat , hogy az csak az az illető jár folyton az eszünkben.

Ezekre a kérdések bizony nincs egyszerű válasz. Természetesen van aki első ránézésre is megtetszik, de a jó külső megítélése is szubjektív. Fontos tisztázni, hogy nincs bevált recept a vonzalom kialakítására. Az okok , amiért bizonyos személyeket vonzóbbnak találunk biológia, pszichológiai okokra, már meglévő tapasztalatink keverékére vezethető vissza, befolyásolhat a környezetünk , a családi hátterünk, de még az adott pillanatnyi hangulatunk is.

Összegyűjtöttünk nektek , különböző tanulmányok alapján néhányat ezekből a biológiai és pszichológiai okokból , amelyek nem csak tanulságosak, de akár segítségetekre is lehetnek a párkeresés buktatókkal teli mezején.

  1. Illat
Young man enjoying smell of hair of his sweetheart

Egy 2018-as tanulmány szerint bizonyos illatú nők vonzóbbak a férfiak számára mint mások. A tanulmány alapján fény derült arra, hogy a hölgyek akkor voltak a legvonzóbbak az ellenkező nem számára, mikor magas volt az ösztrogén- és alacsony a progeszteronszintjük . Ez a hormonegyensúly magas női termékenységre utal – magyarázták a kutatók, ezért van értelme, hogy a férfiak vonzóbbnak találják a nőket, amíg ebben a szakaszban vannak.

Számos vizsgálat kimutatta azt is, hogy az illet lenyomatok – vagyis az egyénenként jellemző sajátos illat alapján a nők képesek kiszagolni azokat a férfiakat, akik tőlük eltérő immunrendszerrel rendelkeznek. Ez a képesség , a fajfenntartás öszötének köszönhetjük , ugyanis két eltérő immunrendszert kódoló génekből várhatóan nagyobb eséllyel lesz az utód egészségesebb és erősebb, és nem mellesleg ellenállóbb a betegségekkel szemben.

2. Diéta

Amit eszel, az is befolyásolhatja, hogy mennyire vagy vonzó mások számára . Egy 2017-es kis tanulmány megállapította, hogy a nőket jobban vonzza az izzadt férfiak, akik magas energiatartalmi ételeket fogyasztanak, mint azok a férfiak, akik több finomított szénhidrátot fogyasztanak el, mint például a tészták vagy a kenyér. Lényegében a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy ha egészségesen étkezünk, akkor egészségesebb az illatunk is, ami vonzóbb a másik nem számára.

3. Hormonok

Egyes kutatások szerint hormonális egyensúlyunk is befolyásolhatja a megítélésünket. Például a magas tesztoszteronszintű férfiak inkább a a nőiesebb arcú nőkhöz vonzódnak , vagyis számukra a nagy szemek, a magas szemöldök és kisebb állkapocs lesz a megnyerő.

A szerelem kialakulása több olyan hormonhoz is köthető, amelyek hatására boldogabbnak és kiegyensúlyozottabbnak érezzük magunkat. A dopamin felszabadulásának hatására jobban érezzük magunkat,ebből adódóan jobban kapcsolódunk a partnerünkhöz, az együtt töltött idő is sokkal szebbnek érződik,illetve sokban hozzájárul a kielégítő nemi élethez.

A vonzalom kialakulása kapcsolatba hozható még a szerotonin hormon magasabb szintjével is. A fizikai érintkezés – az ölelés és a szexuális kapcsolat – kimutatások szerint hogy növeli az oxitocint, a szerelmi hormont. Tehát van értelme, annak hogy minél több időt töltünk valakivel, annál jobban élvezzük a társaságát és idővel vonzóbbnak is érezzük a másik felet.

4. Hang

Tanulmány mutatta ki, hogy a hölgyek jobban vonzódnak a mélyebb hangú férfiakhoz. Ebben lehet valami eredendően biológiai, a természetben a mélyebb hangú egyedek termékenyebbek, illetve a vadonban az alacsonyabb hangmagasság összefügg az egyedek méretével is.

Egy másik tanulmány szerint azoknak az embereknek a hangját, akik szexuálisan tapasztaltabbak és szexuálisan aktívabbak voltak, idegenek jóval vonzóbbnak ítélték.

5. Fizikai megjelenésbeli hasonlóság

Egy kutatás rámutat arra, hogy többnyire olyan emberekhez vonzódunk igazán , akik hasonlóak hozzánk – mind fizikailag, mind személyiségileg. Például St Andrews egy kutatása arra a konklúzióra jutott, hogy felnőttként azok a vonások lesznek számunkra a legvonzóbbak, amelyek a születésünkkor a szüleink fiatalkori tulajdonságira a legjobban hasonlítanak, mint például a szemszín. Ez arra vezethető vissza, hogy szülői gondoskodásból adódóan pozitív érzéseket társítunk vonásaikkal.

A Proceedings of the National Academy of Sciences folyóiratban megjelent kutatás megállapította, hogy ha valaki hasonlít önmagunkra, akkor nagyobb valószínűséggel bízunk meg benne.

6. Egyensúly az ellentétekben

A dolog azonban sajnos nem lehet ilyen egyszerű. Sokszor halljuk, hogy az ellentétek vonzzák egymást. Emellett a kijelentés mellett sem mehetünk el szó nélkül. Az az ellentétek ugyanis némely esetben valóban lehetnek vonzók számukra. Például ha korábban egy kifejezetten zárkózott életet éltünk, akkor olyan személyek lesznek számunkra a legvonzóbbak , akik rendelkeznek tőlünk eddig idegen tapasztalatokkal.

Nem mellesleg az ellentétek vonzalmának biológiai okai is lehetnek, hiszen ami az utódlást illeti egy kis változatosság, csak a javunkra válhat.

7. Arcvonások

Vannak bizonyos arcvonások, amelyek sokszor bizonyítottan rendkívül vonzóak a másik fél számára, lehet az néha az arc tökéletes szimmetriája, máskor azonban egy görbe mosoly vagy egyedi szépségfolt veszi le a másikat a lábáról. Az átlagosságot és az egyszerű arcokat gyakran azért tartják a legvonzóbbnak, mert a megszokottnál egyedibb arcvonások sokszínűbb génkészletet képviselhetnek.

Másrészt az ismerős arcok azért is lehetnek vonzóbbak, mert az embereket a személyes tapasztalatai jobban befolyásolhatják, mint bármi más.

8. Azonos hullámhosszon

Couple holding hands

Akit könnyebben megértünk , azt vonzóbbnak érezzük. Ahhoz ,hogy valakivel könnyedén és kellemesen el tudjunk beszélgetni , a társaságában felszabadultan és kiegyensúlyozottan érezzük magunkat, fontos , hogy egy hullámhosszon legyünk. Fontos , hogy értelmezni tudjuk az érzelmeit és a szándékait, ehhez elengedhetetlen , hogy tudjunk olvasni az arcáról, értsünk a nonverbális jeleit és értelmezni tudjuk a testbeszédét.

9. Sötét tulajdonságok

A vonzalom logikátlanságát mutatja az is , hogy sokszor tartunk vonzónak elsőre riasztónak tűnő tulajdonságokat. Egy rapid randi alapján végzett kutatásból kiderült, hogy hogy a nárcizmus skáláján magas pontszámot személyeket kifejezetten vonzónak találták a potenciális partnerek, akár rövid, de még hosszútávra szóló párkapcsolatok erejéig is.

10. Vonzó kreativitás

A kutatások kimutatták, a művészi kreativitás mindkét nem számára egyaránt vonzónak minősül, különösen azok esetében, akik alapjában véve is nyitottak az új élményekre.

11. Egyediség

Sokak számára vonzóak azok a személyek , akik valamilyen módon kitűnnek tömegből. Egy vizsgálatból kiderült, hogy a férfiak és a nők is vonzónak találják a nonkonformizmust, tehát azt ha valaki a megszokottól eltérő, nézetékkel és viselkedésmódokkal rendelkezik.

A vonzerő hihetetlenül bonyolult dolog, és a tudomány valószínűleg nem tudja meghatározni az összes okot, amiért valakit vonzónak találunk. Gyakran a legfontosabb a kompatibilitás, és nem valószínű, hogy ezt számszerűsíteni lehet. De néhány kérdést azért megvizsgálhatunk mielőtt párt választunk.