Hirdetés

Biztosak vagyunk benne, ha meghallod azt a szót cápa neked is egy vérengző, tengeri fenevad jut az eszedbe, aki emberekre támad. Nos ez nem igaz. A cápák ettől sokkal összetettebb lények és közel sem azért támadnak az emberre, mert ő ember, hanem mert mozog. Ők pedig természetüknél fogva úgy vannak kódolva, hogy minden mozgó dologra ugorjanak. Rengetegen tartanak ettől a nagy állattól, ami a hollywoodi filmeknek köszönhető, hisz ők skatulyázták be így őket. Sokan bele sem gondolnak, hogy bizonyos helyeken többen halnak meg tehéntámadásban, mint cápatámadásban. Furcsa nem igaz? Ki hinné egy tehénről, hogy ki tudja ontani egy ember életét. Mostani posztunkban a legnépszerűbb cápa mítoszokat hoztuk el nektek.

1, mítosz: képesek kiszagolni a vért a vízben

Annak ellenére, hogy valóban nagyon jó szaglással rendelkeznek még nem képesek mindent megérezni. Egyes fajok igaz, hogy akár 3-400 méterről is kiszagolják a vért, de nem csapnak le egyből rá, mint Gyöngytyúk a langyos takonyra.

2, mítosz: imádják az ember húsát

Nem egy olyan ember van, aki azt gondolja, hogy a cápák imádják az emberek húsát, ezért támadják meg őket. Az igazság az, hogy a cápák nem szeretik az emberhúst. Nekik ettől sokkal kifinomultabb ízlése van, és ők többnyire más halakkal táplálkoznak. Persze minden cápafaj más, de az emberhús egyiknek sem a kedvence.

3, mítosz: szándékosan támadnak rá az emberekre

A sztereotípiákkal ellentétben, a cápák egyáltalán nem azért támadják meg az embereket, mert emberek, hanem azért mert pl. a búvárok nagy mértékben hasonlítanak a fókákra. És mivel ők a vízi lényekkel táplálkoznak és nem mellesleg mozognak is ezért nem csoda, ha egyből támadnak.

4, mítosz: meghal, ha abbahagyja az úszást

Rengetegszer lehetett ezzel a sztereotípiával találkozni, viszont ez nem olyan egyszerű, mint sokan hiszik. Sokan nem tudják, de a cápák két külön módon tudnak lélegezni. Az egyik, hogy a fejükön található kopoltyú segítségével beszívják a vizet, amiből oxigént állítanak elő. Amikor így lélegeznek akkor többnyire a víz fenekén pihennek.

A másik verzió csak bizonyos cápafajokra jellemzőek, nem mindre. Nos, ők mozogva is meg tudják szűrni a kopoltyújukkal a vizet. Ebből kifolyólag alakult ki az a sztereotípia miszerint ha nem mozognak elhunynak. Semmi ilyesmiről nincs szó egyszerűen csak mindkétféle verzióban képesek lélegezni.

5, mítosz: ki tudnak ugrani a vízből

A legtöbb filmben valamilyen oknál fogva úgy ábrázolják a cápákat, hogy azok több méter magasságba ki tudnak ugrani a vízből. Igazából csupán egyetlen cápafaj van, aki 2,5 méteres magasságba tud ugrani, ez nem más, mint a fehér cápa. A többiek csak csapnak egyet a vízben, ezt pedig aligha lehetne ugrásnak mondani.

6, mítosz: cápával való találkozás esetén jó egy medúza mögé bújni

Létezik egy olyan sztereotípia miszerint a búvárok úgy élhetik túl a cápával való találkozást, ha egy medúza mögé rejtőznek. Ez nem igaz. A cápáknak olyan vastag a bőre, hogy egyáltalán nem érzik meg, a medúzák csípését ellenben az emberekkel, akik akár bele is halhatnak.

7, mítosz: minden cápa ragadozó

Ez nem igaz. Vannak cápafajok, például a cetcápa, aki csak planktonokat eszik, és a fején lévő kopoltyú segítségével szűri azt meg.

8, mítosz: nem merészkednek tengerpart közelébe

A cápák nemcsak, hogy a tengerpart, de még az édesvizű folyókba is lazán bemerészkednek, ezért mindig körültekintőnek kell lenni ilyen helyeken. Ha meglátod, hogy valami indokolatlan lény a vízben van, ne menj bele.

9, mítosz: minden cápa egyforma

Annak ellenére, hogy a filmekben többnyire csak egy fajtát mutatnak, nem egy létezik, hanem több. A 400 fajta cápa közül kizártnak tartjuk, hogy mindegyik egyforma lenne, sőt a méreteik sem ugyanolyanok. Vannak 20 centiméteresek de 12 méteresek is.

10, mítosz: könyörtelen lények

Sokan nem is hiszik el, de a cápák nem igazán szoktak emberre támadni. Csak az összehasonlítás végett az Egyesült Államok területén többen hunynak el tehén, mint cápa által.

Viszont ha véletlenül cápával találod magad szembe, akkor semmiképp se kapálózz. Próbáld megőrizni a hidegvéred és ha úgy adódik, akkor nézz a szemébe majd hangosan és határozottan üvölts rá.

11, mítosz: mindig a vízfelszín közelében úszkálnak

Annak ellenére, hogy a filmekben így tüntetik fel őket, csak azért, hogy fokozzák a drámai hatást, még közel sem ez történik a valóságban. A cápák voltaképpen elég mélyen vannak a tengerben, mivel itt tudják elkapni a számukra legfinomabb és legkedveltebb zsákmányt.