Hirdetés

Ne a Hollywoody-i filmek alapján akarjuk megítélni egy adott ország kultúráját. Minden amit eddig, erről az országról gondoltál, most felejtsd el. Nem biztos, hogy valós az, amit tudsz róla. Itt van néhány tény a Japánokról, amiket eddig nem gondoltál volna. Garantáltan mindenkit meg fognak lepni ezek a tények.

Tokió

Hivatalosan Tokió városa csak 1889 és 1943 között létezett. Most nagyvárosi kerület, amely 62 közigazgatási egységből áll. Ebből 39 város és vidéki község. 23 pedig speciális körzet. Mindegyik területnek város státusza van és ezeknek külön-külön polgármestere van.

Tokióban a túlnépesedés túlzás

 

Az emberek fejében mikor meghallják azt a szót, hogy Tokió, nyüzsgő városnak gondolják hatalmas tömegekkel. Tény, hogy a Tokiói metró általában zsúfolt, kivéve csúcsforgalomban. De ezek az emberek ugyanannyian vannak egyszerre az utcán, mint más városokban.

A gyász színe a fehér

Valami oknál fogva azt vallják, hogy a gyász színe a fehér. Pedig Japánban, akárcsak Európában, a temetéseken fekete ruhát viselnek, ez a képeken is látszik.

Japánban a ősi Sinto vallást vallják

Ez részben igaz. De kevesen tudják, hogy a japánok többsége két vallást vall, a Shintot és a Buddhizmust, ám ez egyáltalán nem zavarja őket. A vallások ilyen zűrzavarát vallásos szinkretizmusnak hívják. Japánban viszonylag sok ateista is van, körülbelül 30%.

A Szamurájok lőfegyvereket használnak

A szamurájokat nehéz elképzelni fegyverrel a kezükben, de ennek oka a sok film. A japán harcosok nem annyira hülyék, hogy szándékosan elhagyják azokat a fegyvereket, amelyek előnyt biztosítanak nekik. Éppen ellenkezőleg, a japánok mindig próbáltak gyorsan alkalmazkodni és elfogadni a sikeres ötleteket. Ezért a 21. századi Japánban a fegyverek nem rosszabbak, mint az európaiak. A kardot valóban “a szamuráj lelkének” tartják, de a rituálé egy dolog, az igazi csata meg egy másik.

Dicséret a szakácsnak

A japánok azt mondják, a tésztát csak hangosan lehet enni, mert így jön ki finom íze. Más esetekben, ha nem tésztát esznek illetlenség az asztalnál hangoskodni. Ha szeretnék, hogy tudják nagyon ízlett nekik az étel, azt egyenesen a szakácsnak kell mondani.

A japán nyelv hihetetlenül bonyolult

Egy európai számára csak azért bonyolult, mert nem szokványos betűket használnak. Bár a logikája sem hasonlít az európai nyelvek logikájához.
Nem csak a karaktereket kell megtanulni, hogy tudj beszélni japánul hanem szótagokat is amely nélkül lehetetlen kommunikálni. Ha egy kicsit gyakorol az ember rájön, hogy már nem tűnik olyan bonyolultnak.

Japán billentyűzet

Sok ember számára továbbra is rejtélyes, hogy a japánok miért használnak 2-3000 karaktert a billentyűzeten. Azért mert beírják a latin szót és automatikusan átalakul egy japán ábécé által írt szóhoz. A valóságban igazából ők is ugyanolyan billentyűzetet használnak mint az Európaiak csak nekik japán betű is van a billentyűzeten.

A japánok nem ihatnak tejet

A laktóz intolerancia jelen van a kínai és a délkelet-ázsiai népben, szinte az összes embernek kerülnie kell a tejet. A japánok megpróbálták más módon fenntartani a kalciumot a gyerekek szervezetébe.

A leggyakoribb étel a sushi

Japánban a sushi nem olyan gyorsétel, mint nálunk a meki, hanem egy drága snack, amelyet vacsoraként fogyasztanak hetente egyszer. A japánok inkább rizst, miso levest, zöldséget és a halat vagy húst fogyasztják.  A sushi itt nagyon egyszerű, csak rizslabda, amelyen halak fekszenek. Sőt nem is eszik pálcikával, hanem kezével.

Csak nő lehet gésa

A gésák nem olyan régen jelentek meg, körülbelül a 18.századtól ismert jelenlétük. Van egy mítosz, a kurtizánokról. A szakma kezdetétől fogva a gésákat tiltották a szexuális szolgáltatások nyújtására. Feladatuk az volt, hogy kellemes és intelligens beszélgetéseket folytassanak a vendégekkel, hangszereken játszanak és énekeljenek. Egyébként Japán egész területén csak egyetlen egy férfi van, aki gésa. A neve Eitaro, aki anyja és nagyanyja nyomdokaiba akart lépni.