Hirdetés

A nevem Oksana és Oroszországban élek már 2014 óta, de most kezdtem el felfedezni igazán az országot. A turisták elméjében megszokott dolog a Colosseum, a Rómeó és Júlia, a Cosa Nostra, a pizza, a tészta, a La Scala és így tovább. Nem fogom elmondani neked a legfinomabb pizza receptjét vagy hogy milyen szép az Amalfi-part, hiszen mindenki ismeri ezeket a tényeket. Ehelyett meg fogom osztani a saját észrevételeimet, amelyek megleptek és ez megváltoztatta az országról való benyomásomat. 11 érdekességet gyűjtöttem össze nektek most Olaszországról, amit eddig nem is sejtettetek róla.

Az olaszok speciálisan értelmezik a távolságot.

Olaszországon, észak-déli irányban 10 óra alatt átmehetsz. Éppen ezért az olaszok távolsági nézetei eltérnek, más országokból származó emberek nézeteitől. A 2 órás utazás Milánóból a legközelebbi Liguria strandra (120 mérföld) rendkívül hosszú! Előzetesen gondosan meg kell tervezni a kirándulást egyik városból a másikba.

Az olaszok szeretik és értékelik hazájukat.

Az olaszok büszkék hazájukra, amikor először találkozol egy Olasz emberrel, biztos lehetsz benne, hogy meg fogja neked mondani a falu nevét, ahol született. Az egyik lehetséges ok az a múltbéli genetikai emlékezet, amikor Olaszország elszórt hercegségből, megyékből és köztársaságokból valamint királyságokból állt az Apennin-félszigeten.

Olaszországban sok nyelvjárás létezik.

Olaszországban közel 100 dialektus van, amik teljesen eltérnek egymástól. Amikor belépsz a városba, valószínűleg 2 jelet találsz: Olaszul és helyi nyelvjárásban.

“Olaszul tanultam a Bergamói Egyetemen és egyszer, Rómában beszéltem egy utcai zenésszel, úgy gondoltam, hogy külföldi, mert az akcentusa szörnyű volt. Kiderült, hogy őslakos állampolgár volt, aki különös akcentussal beszélt.”

Egyébként, Dante Alighieri – Az Isteni színjáték alapja a firenzei nyelvjárásnak. Éppen ezért a firenzei állampolgárok úgy gondolják, hogy az ő dialektusuk a legszebb.

A tökéletes ország az idősebb korosztály számára.

Rengeteg idős ember él Olaszországban. Az olaszok nagyon várják a nyugdíjazás napját, amikor abbahagyják unalmas munkájukat, és valami olyasmibe csöppenhetnek bele, mint az utazás, könyvek írása stb. Egyébként, a nyugdíjkorhatár évről évre emelkedik, mivel az átlagos élettartam Olaszországban meglehetősen magas, azaz 82 év.

Ha egy gyönyörű kilátást nyújtó villa közelében találod magad, valószínűleg az egy idősek otthona, mert az olaszok úgy vélik, hogy az idős emberek a legjobbat érdemlik.

Az olaszok csak későn tudnak karriert építeni.

Az olaszoknak nincs sok lehetőségük karriert épteni. A legambiciózusabb hallgatók az egyetemekről érkeznek, és a legrosszabb esetben Londonba, Berlinbe, Helsinkibe vagy Milánóba mennek dolgozni. A 30 éveseknek szabadon kell dolgozniuk (egyes esetekben a munkáltatók havonta 200-300 eurót fizet), hogy megkapják a szükséges készségeket és tapasztalatokat. Olaszországban a fiatal vállalkozók, 40 év alattiak. 40 éves koruk után az emberek végre elkezdhetnek “igazi” karriert építeni.

A milánói kollégáim nagyon meglepődtek, amikor találkoztak egy 25 éves kínai főszerkesztővel és egy 30 éves, Oroszországból származó tv-producerrel.

Az olaszok nem sietnek, hogy gyereket szüljenek.

Az Eurostat adatai szerint 2016-ban az a 32 éves nők és 35 éves férfiak váltak szülőkké.  Érdekes, hogy egy 40 éves nő nagyobb eséllyel szül gyereket, mint egy 20 év alatti. Az olaszok között a késői anyaság legszebb példája Monica Bellucci, aki 39 éves korában szült.

Az Olaszok későn is házasodnak.

Olaszországban a párok általában akkor kötnek házasságot, ha már 2 – 3 gyermekük van. Az a helyzet, hogy a törvénynek megfelelően elég bonyolult folyamat ott a válás. Ha egy párnak nincsenek gyermekei és nincs megosztott tulajdonuk, akkor egy egész évig tarthat. Viszont ha vannak gyermekeik, akkor körülbelül 3 évig is eltarthat.

Az olasz társadalom valóban befogadó.

A mozgáskorlátozott emberek számára minden feltétel adott, nem kell otthon maradniuk, hanem úszni mehet vagy éttermekben ehet, nyaralhat, gyermekeket nevelhet stb. A nevelésnek köszönhetően a gyerekek tudják, hogy vannak olyan emberek, akik különböznek tőlük és ez rendben van.

Egy olasz sosem parkolhat, mozgáskorlátozott parkolóban, ha nem rendelkezik érvényes engedéllyel.

Szigorú étkezési ütemtervük van.

Észak-Olaszországban az éttermek csak ebédidőben vehetők igénybe (12:00-14:30) és a vacsorát (19:00-tól 22: 00-ig) fogyaszthatják el. Más esetekben csak egy szendvicset vagy salátát kaphat a bárban. Ha egy olasz nem tud 14:30 előtt megebédelni, akkor sajnos neki meg kell várni a vacsorát, mert addig nem kap rendes ételt.

Ha telekommunikációs szolgáltatás lemondásról van szó, bírságot szabhatnak ki.

Olaszországban alaposan el kell olvasnia az összes szolgáltatási megállapodást. A vonzó havi előfizetési díj általában 3 hónapig max egy évig él, majd 30% -kal megnő az összeg.

A bidé elengedhetetlen az olaszoknak

Olaszországban nem találsz olyan fürdőszobát, ahol ne lenne bidé.