Hirdetés

Manapság nagyon sok negatív hírt hallunk arról, hogy mi lett a bolygónkkal. Az óceánokban és a tengerpartokon, valamint rengeteg zöld övezeti területen, csak úgy gyülemlik a sok hulladék. Elhoztunk néhány történetet bizonyos mozgalmakról, ami bizonyítja, hogy sosincs késő tenni világunkért és környezetünkért.

A teknősök két évtizeddel később visszamentek a kipucolt indiai tengerpartra.

Mubai város tengerpartja, tele volt szeméttel. Régen itt olajzöld fattyúteknősök éltek, de el kellett menniük. A parton halmozódott a szemét, így egy Afroz Shah nevű férfi úgy döntött, hogy megtisztítja azt.

Jó pár önkéntes csatlakozott hozzá, és sikerült 5000 darab szemetet összegyűjteniük. A teknősök két évtizeddel később újra megjelentek a tengerparton és lerakhatták tojásaikat. Ennek köszönhetően 100 darab új kis teknős jött világra.

28 zsák szemét mindössze 1 óra leforgás alatt.

Egy férfi elhatározta, hogy saját kezébe veszi az irányítást, és megtisztítja a környező erdőket a szeméttől. Neki köszönhetően megújulnak a zöld övezeti területek. Egy holland párnak sikerült levideóznia, ahol maszkot viselt, ezt azzal indokolta, hogy a környezet problémáira szeretné irányítani a figyelmet, nem magára.

Mottója: “A takarítás nagyon egyszerű, és semmi megalázó nincs benne!”

Egy projekt, mely neve: Kutakat Afrikának.

Kurt Dalin mikor Malawiba látogatott, arra lett figyelmes, hogy az emberek verekednek a koszos vízért. A nők kilométereket gyalogoltak, hogy haza tudják vinni a vizes vödröket. A férfi elhatározta, hogy segít nekik, ezért kutakat ásott a legszegényebb falvakban. Neki hála az embereknek nem kellett több koszos vizet inniuk.

Mozgalma az első 4 évben 26.000 embernek biztosított ivóvizet. Rá 10 évre 76 kutat tudott ásni, így jött létre a “Kutakat Afrikának” projekt. Afrikában, ma már 300.000 ember ihat tiszta vizet.

Környezetbarát ruha, amit a legtöbb divatmárka is támogat.

A Levi’s, Nike, Zara ezek a márkák, évek óta támogatják a környezetbarát ruhadarabokat. A H&M organikus gyapotot használ, sőt hátat fordított az eredeti szőrméből készített ruháknak.

A Levi’s öko-farmereket kezdett gyártani, és “Waterless” címkéket aggatott rájuk. Ez azt jelenti, hogy kevesebb vizet használnak fel hozzá. Az Adidas a környezetbarát cipőket kezdett gyártani, mely az óceánokból összegyűjtött szemétből van. A Nike a cipőiket újrahasznosítják, és teniszpályák, futópadok készítéséhez használják fel őket.

Drónok, mely gyógyítják az erdőket.

A folyamatosan csökkenő erdőterületek, el fogják pusztítani a bolygót. Egyes cégek, erre megoldást szeretnének, és egyik legsikeresebb próbálkozásban drónokat használnak. A drónok felmérik a környezetet, területüknek megfelelőn kiválasztja a magokat és el is ültetik azt.

Egy bizonyos Robin nevű drón, képes 18 perc alatt 1 hektárnyi területet beültetni. A BioCarbon Engineering nevű mozgalom célja, hogy 2050-re 500 milliárd fát sikerüljön elültetni.

A legzöldebb étterem a világon.

Kaliforniában van egy iskolai étterem, mely a környezetbarát éttermek bajnoka. Az étterem magas pontszámokkal dicsekedhet például az ételek minősége, az erőforrások felhasználása, és a hulladékkezelés kategóriában. James Cameron és neje napelemekkel ruházták fel az éttermet.

Az iskola megtermeli magának a zöldségeket és gyümölcsöket, sőt szívbarát ételek váltották fel az egészségtelen ételeket.

A “keleti szemétfolt” felszámolása.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

The Ocean Cleanup (@theoceancleanup) által megosztott bejegyzés,

A Csendes-óceánban rengeteg műanyag szemét van. Több megoldás közül a legjobb módszert Boyan Slat találta ki a szemét felszámolása ellen 6 éve. A projekt 2018 elején el is kezdődött.

Azt szeretnék elérni, hogy a hulladék 50%-át lebegő gátakkal gyűjtsék össze, majd azt újrahasznosítják, székek, autóalkatrészek és egyéb dolgok formájában.

Lábbal együtt növő cipő.

Kenton Lee önkéntes, Kenyában azt látta, hogy a gyerekek nagyon kicsi cipőket hordtak, vagy mezítláb voltak. Ekkor találta ki, hogy olyan szandálokat készíttet, ami együtt nő a fejlődő gyermek lábával. A cipő mérete akár 5-6 számmal is növelhető, így 5-6 évig hordhatják. A The Shoe That Grows weboldalon bárki képes ilyen lábbelit venni a rászoruló gyerekeknek.

Család, aki zöldségeket termeszt, hogy ellássa a helyi éttermeket.

Egy kaliforniai család célja, hogy annyi zöldséget termesszen, ami nem csak nekik, de a helyi éttermeket is ellátja. 400 fajta zöldség és gyümölcs terem a kertjükben. Minden évben 3 tonna élelmiszert takarítanak be, és emellett tejet, mézet, és tojást is tudnak adni.

Kezdetben a szülők csak a gyerekeiknek akartak zöldséget termeszteni, ám az apa napelemeket helyezett a tetőre, az autót pedig növényi alapú üzemanyaggal tankolja. Élelmiszereik 2 dollárba kerülnek fejenként.

Neapolis, a 21. század ökovárosa.

Cipruson, megalapították a Neapolis nevű ökovárost. Ezen okosvárosban mindent lehet csinálni, dolgozni és tanulni is egyaránt. Minden feltétel adott lesz, hogy itt megélhessenek az emberek.

A város a környezetvédelmi szempontok alapján lesz megcsinálva. Az energia 25%-a természetes forrásokból fog származni. A projekt 2023-ban elvileg már meg lesz valósítva.

Egy nap alatt 50 millió fát ültettek el Indiában.

Indiai önkéntesek azon dolgoztak a nap 24 órájában, még 2016-ban, hogy 80 különböző fajtájú fát elültethessenek a városok több pontján. Indiában egyre jobban csökkennek a zöldövezeti területek, mivel az elmúlt évszázadokban az erdőket nagyon kiritkították. 49,3 millió fát ültettek el egy nap alatt.