Hirdetés

Amikor állásinterjún, konferencián vagy egy rendezvényen veszel részt vagy csak egyszerűen beszélgetsz valakivel, akit életében először látsz, a kommunikációs szabályok szerint a siker 58% -a nonverbális kommunikáción múlik. Bemutatunk néhány egyszerű szabályt, hogy mire kell odafigyelned ilyen helyzetekben.

Testtartás

A görnyedt hát hanyagságot sugároz. Ha így ülsz a széken, azt jelzed másoknak, hogy túl kényelmes vagy és nem érdekel semmi. Sőt az ilyen testtartás az ember hangulatát is képes elrontani.

A lábak helyzete.

A lábaink elhelyezése nem tudatos cselekedet. Bizonytalanságot közvetíthet másoknak és el tudja árulni milyen lelkiállapotban vagy. A lábtartás elárulhat egy-két információt személyiségedről is.

Az ” A” pozíciót választó emberek, gyermekek, bizonytalanok és álmodozók képét ábrázolják.
A “B” képen látható keresztezett lábak védekező, távoli vagy zárt gondolkodású emberekre utal.
A “C” pozíció dominanciát jelez. Ugyanakkor az arrogancia lehetőségét is feltárja. Tiszteletlen bizonyos helyzetekben így ülni.
A “D” pozíció, nyitott és nyugodt emberekre utal.
Az “E” pozíció a legnőiesebbnek számító póz.

Túlzott gesztusok.

Figyelj a kéztartásra. Amikor valaki vadul mozgatja a kezét, a bizalom és a szakmaiság hiányát jelzi. Nem meglepő, hogy az ideges mozdulatok, mint például a hajjal való játék vagy a körmök és az ajkak harapdálása aggodalmasnak és bizonytalannak tűnhet.

Keresztezett karok.

A keresztezett karokkal való állás vagy ülés egy védekező pozíció, ami a nemtetszés egyik jele. Amikor a karok párhuzamosan vannak a test mellett azt mutatja, hogy nyitott vagy a beszélgetésre.

Kézfogás.

A kézfogás egy nagyon fontos gesztus, a gyenge kézfogású emberek bizalomhiányban szenvednek. Ha viszont a kézfogás túl erős, az agresszívnak tekinthető. Az egyik legrosszabb kézfogás az úgynevezett “nedves hal kézfogás” – gyenge kézfogás hideg és izzadt kézzel, amely olyan személy benyomását kelti, aki meglehetősen gyenge mentalitással rendelkezik.

Nem megfelelő szemkontaktus.

A szemkontaktus elkerülés, felkészületlennek vagy szakszerűtlennek tűnhet egy üzleti találkozón. Egyes helyzetekben bizonytalannak vagy tiszteletlennek tekintik. Viszont, Carol Kinsey Goman testbeszéd szakértő szerint, a túl sok szemkontaktus már erős, mert megfélemlítőnek és ellenségesnek tűnhet.

Izgő-mozgó.

A hajjal, kézzel, telefonnal vagy más tárgyakkal való babrálás zavaró lehet a kommunikációs partner számára. Gyengének és zavarodottnak tűnhetünk, bár egy nemrégiben készült tanulmány azt mutatja, a feszültség segít, hogy jobban megjegyezzük az információkat. Ne nézegesd a telefonodat, és ne tekintgess más irányba, miközben valakivel beszélsz, mert azt mutatja, nem érdekel a beszélgetés.

Az ujjak és a kezek helytelen tartása.

A tenyér dörzsöléssel óvatosan kell bánni mert azt a benyomást kelti, hogy megpróbálod becsapni a másik személyt.

Tükörpóz.

A tükörpóz lehetővé teszi, hogy kapcsolatot építs ki másokkal. Emellett bizalmat sugároz, és mélyebb beszélgetéseket eredményez.

Ha nem bólogatsz vagy mosolyogsz.

Egy mosolyt vagy bólintást nonverbális jelként is használhatunk, amely azt jelzi, hogy figyelünk partnerünkre. A mosolyra sokkal könnyebb figyelni, mint a lábak és a karok helyzetére. Egy mosolyra mindenki tud reagálni.