Hirdetés

Rengeteg hírt hallunk arról, hogy a globális felmelegedés milyen mértékben változtatja meg Földünk éghajlatát és tájképét. Annak ellenére, hogy tisztában vagyunk ezekkel a dolgokkal, végig sem gondoljuk, hogy ez mennyire árthat a bolygónknak. A mai cikkünkben olyan helyeket hoztunk el, melyek nagy valószínűséggel néhány évtizeden belül teljesen eltűnhetnek a világról.

Húsvét-sziget, Chile.

A Húsvét-sziget nagyon rossz állapotban van a turistáknak köszönhetően. Az emberek rengeteg szemetet hagynak maguk után, ami nagy mértékben károsítja mind a sziget, mind a szobrok ökológiáját.

Kilimandzsáró, Tanzánia.

Afrika egyik legmagasabb pontja a Kilimandzsáró, melynek tetejét hó borítja. Sajnos az elmúlt 100 évben a hó olyan gyorsan elkezdett olvadni, hogy még a folyamatos csapadékmennyiség sem tudta kompenzálni ezt a folyamatot. Tudósok állítása szerint 2033-ra teljesen el fog tűnni róla a hóréteg, és a vulkán elveszíti eredeti megjelenését.

Culebra-sziget, Puerto Rico.

Az itt élő növényeket és állatokat negatívan befolyásolta az Egyesült Államok Haditengerészetének bizonyos tevékenységei. 1975 után már a turizmus okozott nagy károkat a hely ökológiájában, melynek következtében igen nagy veszélybe került a sziget természeti rendszere.

Madagaszkár, Kelet-Afrika.

Spekulációk szerint a Madagaszkár területén található erdők 2025-re teljesen el fognak tűnni, ha csak nem tesznek valamit ennek megakadályozása érdekében. Több állatfaj is van a szigeten, melyeket még a tudósok nem vizsgáltak meg, ám ha így folytatódik, akkor valószínűleg már nem is lesz rá lehetőségük.

A kínai nagy fal, Kína.

A falat minden évben több ezer turista látogatja meg, amiből szuvenírként magukkal visznek egy darabot. De nem csak ez az egyetlen probléma, hanem a vandalizmus és a szemetelés is. Sajnálatos módon a fal több, mint 22%-a eltűnt, ami kb. 2000 kilométernyi szakasznak felel meg. Ha így folytatódik néhány év múlva nem marad belőle semmi.

Bagan, Mianmar.

Bagan több, mint 2000 buddhista templomnak és pagodának ad otthont, melyeket még a 11. és a 12. században építettek. Igaz, hogy 1995 és 2018 között sikerült visszaállítani őket az eredeti formájukra, ám a turisták miatt az épületek egyre rosszabb állapotba kerülnek, ugyanis mindent megtesznek azért, hogy felmászhassanak rájuk egy kép erejéig.

Nuuk, Grönland.

Nuuk, Grönland fővárosa, ahol rengeteg hó és jegesmedve található. A kormány azt tervezi, hogy drágaköveket termelő bányákat hoz létre a területen, ami nagy mértékben befolyásolja a természet ökoszisztémáját.

Nicaragua-tó, Közép-Amerika.

2014-ben a kormány jóváhagyta a Csendes- valamint az Atlanti-óceánt összekötő Nicaragua-csatorna kiépítését. Emiatt a projekt miatt több száz falut kell evakuálni, sőt nagy a valószínűsége, hogy 0,5 millió hektárnyi esőerdőt és mocsarat fognak elpusztítani.

Seychelle-szigetek, Kelet-Afrika

Sajnálatos módon folyamatosan tűnnek el a Seychelle-szigetek strandjai. Az éghajlatváltozás, valamint az egyre növekvő tengerszint a korallok elpusztulásához, homokkő erózióhoz és a partok kimosódásához vezethetnek. Tudósok szerint csupán idő kérdése, hogy mikor fog az egész sziget víz alá kerülni.

A nagy korallzátony, Ausztrália.

Az ausztrál partokon húzódó nagy korallzátony komoly veszélyben van a globális felmelegedés miatt. Ha a megszokott hőmérséklet akárcsak egyetlen fokkal is melegebb lesz, a hínárok és a korallok elpusztulnak, melyek több ezer élőlénynek adnak otthont.

Neked mi a véleményed erről?