Az állatok csodálatos élőlények, azt hiszem ebben mindannyian egyetértünk. Egytől egyig különlegesek a maguk módján és a maguk fajában. Ugyanakkor léteznek még az átlagnál is sokkal egyedibb állatok, akikről csak kevesen hallottunk. Vagy, ha hallottunk róluk, akkor képességeikkel nem vagyunk tisztában.

Tudtad, hogy egy gyíkfaj tagjai képesek vízen járni? Vagy azt, hogy a kígyók a baglyok háziállatai? A világot 8,7 millió faj osztja meg velünk, így nem tudhatunk mindegyikről mindent. Éppen ezért cikkünkben most tíz tény osztunk meg veled, amit nagy valószínűséggel még te sem tudtál.

A basiliskos gyík jár a vízen.

A basiliskos gyík bizony jár, sőt, fut a vízen. Ez az állat rendkívül könnyű és gyors, ennek köszönheti kivételes tehetségét. Ez a gyíkfaj az esőerdőkben honos és képességét leginkább arra használja, hogy elmeneküljön a ragadozók elől.

A zebra csíkjai természetes taszító szerek.

A zebrák fekete-fehér csíkjai távol tartják a bogarakat, különös tekintettel a legyekre és szúnyogokra. A minta ugyanis, megzavarja a rovarokat. A szakértők szerint a zebra mintázata az emberek körében is zavart kelthet.

Egyetlen szamár képes legyőzni egy csapat prérifarkast.

Rendkívül furcsán hangzik, de egyes gazdák szamarakat tartanak annak érdekében, hogy megvédjék állatállományukat. A szamarak ugyanis, egyfajta őrként funkcionálnak a prérifarkasokkal szemben. Egyetlen szamár képes olyan hangot kiadni, amely egy egész falka prérifarkast képes megijeszteni és elüldözni. Szükség esetén pedig, lábaik és fogaik hatásos fegyvernek bizonyulnak a ragadozókkal szemben.

Az újszülött kacsák más állatokhoz hasonlóan viselkednek.

A kiskacsák viselkedése hasonlít a gyerekekére. Elfogadják és el is sajátítják bizonyos állatok módszereit és szokásait. Mivel nem ismerik meg saját fajukat, ezért azt tekintik anyjuknak, akit először meglátnak. Ez akkor is igaz, ha embert pillantanak meg elsőként. Ezt hívják “nyomtatásnak”, vagyis utánzásnak.

Legalább 33 endemikus faj kihalásáért a macskák felelősek.

Csak az Egyesült Államokban a macskák több milliárd állatot pusztítanak el mindössze egyetlen év alatt. Felelősek 1,4 −3,7 milliárd madár és 6,9-20,7 milliárd emlős haláláért. Valamint, eddig összesen 33 fajt töröltek végleg a világból.

A kék bálna pulzusszáma percenként mindössze kettő.

A kék bálna szívverése rendkívül lassú, sőt, szinte nincs is. Legalábbis akkor, ha a miénkhez hasonlítjuk azt. A legalacsonyabb érték, amit valaha mértek kettő volt, de a maximális pulzusszám sem haladta meg a harminchetet.

A székletürítés veszélyes a lajhárok életére.

A lajhárok mindössze hetente egyszer ürítenek. Ám, amikor ezt megteszik, teljes testtömegük egyharmadát is elveszítik. Ez pedig veszélyt jelenhet életükre is, hiszen, mint tudjuk amúgy sem egy kapkodó idegbetegek, főleg akkor nem, ha erejük sincsen.

Az afrikai pingvin egy szamár hangját is képes utánozni.

Az afrikai pingvin a szamár bray-szerű hangját is képes utánozni.

A baglyok, háziállatként “tartják” a kígyókat.

A keleti baglyok apró kígyókat fognak el és viszik azokat a fészkükbe. Bár a kígyók is esznek állatokat, ennek ellenére biztonságban tartják a baglyok utódait. A szülő baglyok tudatosan szedik össze a kígyókat, növelve ezzel gyermekeik túlélési esélyeit.

Az elefántok agyában több, mint háromszáz milliárd neuron található.

Az elefántok agya nagyon hasonló az emberi agyhoz. Több, mint háromszáz milliárd idegsejtjük van, illetve számos emberi jellegű érzelmet kivitelezhetnek, mint például gyász és együttérzés, új dolgok tanulása vagy az eszközök használata.

Te tudsz hasonló érdekességekről az állatokkal kapcsolatban? Oszd meg velünk!