Életünket mi befolyásoljuk, irányítjuk és alakítjuk. Ugyanakkor léteznek olyan pszichológiai gátak, mint a negatív gondolkodásmód és a beszűkült tudat, amelyek nem engedik, hogy boldogok legyünk. Saját magunk alatt vágjuk a fát, ráadásul a legtöbb esetben tudat alatt. Azt pontosan tudjuk, hogy valami nem stimmel, de oka akár ismeretlen is lehet.

Mikhail Efimovich Litvak egy híres pszichiáter, aki könyvet írt arról, hogy mik a leggyakoribb akadályok, amelyek nem engedik, hogy egészséges és boldog életet éljünk. Sokszor egy apró változtatás is csodákra képes. Továbbá, általában mi vagyunk a saját magunk ellenségei. Litvak tanácsait érdemes lenne megfogadnunk, ugyanis a szakember szerint ezek vezetnek a boldog és kiegyensúlyozott élethez.

A rendezett élet mellékhatása a boldogság.

Viktor Frankl szerint egy rendezett élet mellékhatásai az öröm, a boldogság és a siker. Életünk során olyan dolgokra kell koncentrálnunk és olyan dolgokat kell tennünk, amelyek által elérhetjük és megtapasztalhatjuk ezeket az érzéseket és állapotokat.

Ezek a mellékhatások nem olyanok, amiket csak úgy megszerezhetünk vagy megtarthatunk. Tehát, ha az a célunk, hogy elérjük ezeket a mellékhatásokat, akkor bizony soha nem fogjuk elérni őket. A hozzájuk vezető utat kell megtalálnunk és bejárnunk azt, így érhetjük el a boldogságot és a sikert.

Ha beszélsz valakivel, tartsd szem előtt, hogy ő nagyra tartja magát, akárcsak te.

Minden embernek megvannak a maga nézőpontjai és viselkedésének okai. Nem tudhatod, hogy éppen milyen csatát vív, így bárkivel is találkozol vagy elegyedsz szóba, add meg neki a kellő tiszteletet.

Senki nem segíthet rajtad, ha te magad nem segítesz magadon.

A szó elszáll, az írás megmarad. Ugye, neked is ismerős ez a mondat? Ha mindig csak azt mondogatod, hogy csinálsz majd valamit, de nem történik semmi, akkor ne is várd el, hogy mások segítsenek neked. Hiszen miben is segíthetnének, ha te bele sem kezdtél? Az embert a tettei minősítik, így csakis a munkából lehet megvalósítás. Ha csak egy helyben topogsz és gondolkodsz azon, mi legyen az életeddel, akkor semmi nem fog történni. Határozd el magad és láss neki!

Minden neheztelésed elszáll, ha sikeres leszel.

Az elégedetlenség generálja a dühöt és a neheztelést. “A siker túlragyogja a neheztelésemet.” Ugye, hogy van benne valami? Ugyanis, ha azt csinálod, amit szeretsz és sikeres vagy benne, akkor a neheztelésnek nyoma sem marad, sőt, azt sem fogod észrevenni, hogy mikor lép ki az életedből.

Ki a legnagyobb ellenséged? Nézz tükörbe és meglátod!

Nem másokkal kellene harcolnunk, hanem saját magunkkal. Mi vagyunk a saját magunk ellenségei, démonjai, amiket le kell győznünk. Ezek ugyanis, nem hagynak minket fejlődni, ezért meg kell szüntetnünk ezeket az akadályokat.

Nagyrészt szigorú szabályok szerint éljük életünket, amiket a társadalom gyártott. A pszichológia viszont azt az utat keresi ezek legyőzéséhez. A legnagyobb probléma az, hogy általában nem is tudjuk, hogy harcolunk velük.

Az egyenes út helyett keresd a helyes utat!

Az egyenes út nem egyenlő a helyes úttal. Nem választhatjuk mindig a legkönnyebb megoldást, mert az akár tragédiával is végződhet. Járj nyitott szemmel! Ha az egyenes utat választod, olyan leszel, mint egy bogár, ami a zárt ablakon akar kijutni, pedig az ajtó nyitva van. A leggyorsabb út nem a helyes út, ezt ne feledd!

Legyen célod, mert, ha nem tűzöl ki egyet, akkor tulajdonképpen vak ember vagy a nagyvilágban.

Az emberi figyelem korlátozott. Ez azt jelenti, hogyha szükséged van valamire, akkor csakis azt látod. A cél hasonlít a fényképező gépek fókuszához. Vagyis, ha nem jól állítod be, akkor biztosan nem azt látod, amit kellene.

Ha valakinek bizonyítani szeretnél valamit, akkor tulajdonképpen annak az embernek szenteled az életed.

Ne akarj mindig másoknak bizonyítani, senkit nem kell meggyőznöd arról, hogy jól csinálod, amit csinálsz. Nincs szükséged arra, hogy megváltoztasd mások véleményét. Ne azzal törődj, mit gondolnak rólad mások, a saját véleményed sokkal fontosabb. Ne másoknak élj, hanem magadnak, így bizonyítanod sem kell senkinek semmit.

Az érett személyiség jellemzői a szeretetre való képesség és a magány elfogadása.

Az ember természeténél fogva nem szeret egyedül lenni. A magányt rosszul éli meg, éppen ezért szeretne minél több időt társaságban tölteni. Egy mentálisan érett ember viszont, a magányt is önfejlesztésre használja. Ez idő alatt információkat gyűjt, tanul, majd megosztja ezeket másokkal.

A boldogságot csak akkor érheted el, ha az, amit AKARSZ, amit TUDSZ és amit MUSZÁJ megtenned, egy és ugyanaz a dolog.

Érdekes ennek a három dolognak a kombinációja. Ugyanis, vannak dolgok, amiket megteszünk, de nem akarjuk vagy akarjuk, de nem tudjuk megtenni és így tovább. Önmagunk fejlesztése az, amit valóban tennünk kell, a többi már csak plusz. Amiket meg szeretnél tenni, szabályozzák azok a dolgok, amiket muszáj megtenned. Amit pedig nem tudsz megtenni, az az erő, ami mozgásban tartja a rendszert. Litvak ezt a három tényezős listát javasolja, amely alapján sorrendbe tudod állítani céljaidat és értékeidet.