Hirdetés

Már gyerekkorban arra nevelik a gyerekeket, hogy legyenek tisztelettudóak. Nem csak az idős emberekkel, hanem, hogy a saját korabeli társaiknak is adják meg e kellő tiszteletet. Van néhány íratlan szabály, amelyet jobb ha mindenki megjegyez, hogy elkerülje a kellemetlen szituációkat.

Figyelj arra, akivel beszélsz.

Ha valakivel beszélgetünk illik a figyelmünk 100%-t ráfordítanunk. Ilyenkor nem illik elbambulni, mindenfele nézegetni, csak a beszélgető partnerre nem, telefont nyomkodni, és még sorolhatnám. Ha valakivel beszélsz legalább add meg a kellő tiszteletet.

Nem kell országgal világgal megosztani minden egyes problémát.

Vannak az életben olyan témák, amelyek senki másra nem tartoznak csak a családra vagy a legközelebbi barátainkra. Ha gondunk van és el szeretnénk mondani valakinek, mert nem bírjuk magunkban tartani akkor lehetőleg olyan embert válasszunk akiben megbízunk.

Ne fújd tele magad parfümmel, nem vagy te parfüméria.

Egyértelmű, hogy szeretnénk egész álló nap illatozni, de ehhez nem szükséges egy liter parfümöt magunkra fújni. Minél többet használsz annál töményebb és szúrós illatú lesz, amit a környezetedben élők nem biztos hogy preferálnak. Elég egy vagy két nyomás és hidd el többet érsz el vele.

Nem kell kirakni az ablakba, milyen kapcsolatot ápolunk a párunkkal.

Persze nincs megtiltva, hogy adjunk egy puszit a párunknak az utcán, vagy megöleljük őt. De a túlzott “szeretet kinyilvánítás” a többi embert kellemetlenül érinti. Ha leültök egy padra és szerelmesen kezdtek enyelegni a mellettetek elsétáló emberek zavarba fognak jönni. Nem mellesleg gyerekek is szemtanúi lehetnek. Az ilyen magánéleti dolgokat a lakásban és a hálószobában éljétek meg.

Ha elmentek enni, nem illik az asztalon hagyni a táskát.

A táska úgy, ahogy a telefonunk is rengeteg baktériumot hordoz magán. Hiszen mindenhova elviszed magaddal és ha tömegközlekedéssel jársz a legtöbbször vagy ledobod magad mellé vagy más emberekkel érintkezik. Ne rakd arra az asztalra, amiről eszel, mert nem higiénikus.

Ne egyél és igyál hangosan.

Ha elmész egy étterembe rendelsz magadnak egy finom ebédet, nem kell közben hangokat kiadni és csámcsogni, ahhoz hogy kifejezd mennyire ízlik az étel. Sőt ha szívószálat kapsz az üdítődhöz nem kell a legutolsó cseppeket is kiszívni az aljáról, mert nagyon zavaró hangot keltenek, ami zavarja a többi vendéget. Ez egyszerűen nem illik.

Tartsd meg legalább a 3 lépés távolságot.

Persze lehet valakinek legjobb barátja, de attól még ne kell minden találkozásnál a nyakába ugrani, főleg ha a párjával van éppen. Nagyon negatív színben tud feltüntetni, ami által észre sem veszed a de a pár elkezd veszekedni. Nyugodtan örülj ha meglátod, de nem kell túlzásba esni. Felesleges konfliktusokat kerülhetsz el vele.

Mindig légy udvarias.

Először mindenkit magázz, majd ha ő engedélyt ad rá, hogy tegezheted akkor zöld utat kaptál. Addig is légy tisztelettudó. Ha egyből letegezel egy ismeretlen embert, nem biztos, hogy pozitívan indítasz nála.

Ha idegen helyre mentek, mindig a férfi megy előre.

Már egész fiatalon megtanultuk, hogy a nőket magunk elé kell engedni, ki kell nyitni nekik az ajtót és a többi. De vannak olyan helyzetek, mikor a férfinek kell előre menni, ilyen például egy étterem, vagy a mozi.

Nem árt tisztában lenni azzal, hogy bizony az alkoholfogyasztásnak is vannak szigorú szabályai.

Egy bál, fogadás vagy estély alatt rengeteg emberrel beszélhetünk. Ezért fontos, hogy tisztában legyünk bizonyos etikett szabályokkal. Az egyik ilyen a pezsgőspohár helyes tartása. Mindig a bal kezünkben kell lennie, hogy a jobb kéz szabadon maradjon és akadálymentesen kezet tudjunk fogni, ha bemutatkozunk valakinek.