Hirdetés

A világon megszámlálhatatlan előadó, színész, tudós, sportoló élt és él ma is, akiknek nagy szerepe volt, van abban, hogy az emberiség ott tart, ahol. Napjainkban bármilyen tárgy akad a kezünk közé vagy bármit használunk a háztartásban, a munkában, az valakinek korábban eszébe jutott és kifejlesztette, hogy megkönnyítse ezzel mindennapi életünket.

Természetesen a híres feltalálók közül a magyarok sem maradhatnak, hiszen az új dolgok és eredmények létrejöttében hazánk is az élen áll. Nélkülük korántsem tartanánk ott, ahol most és valamilyen irányban, legyen az negatív vagy pozitív, világunk egy teljesen más képet alkotna. Persze ez a cikk túl hosszúra sikerülne, ha minden egyes magyar zsenit fel szeretnénk sorolni, így mi is csak szemezgettünk belőlük.

Semmelweis Ignác

“Az anyák megmentője” A 19. században az orvostudomány még egyáltalán nem volt tisztában a betegségekkel. A gyermekek világra hozása után a gyermekágyi láz megfertőzte az anyákat és sokan bele is haltak ebbe. Semmelweis Bécsben dolgozott szülészorvosként, ahol két klinika is volt egymás mellett. Az egyikben inkább boncolásokat végeztek, míg a másikban leginkább szüléseket vezettek le. Egy napon az orvos egyik barátja megvágta az ujját egy boncolás során, majd nem sokkal később vérfertőzésben elhunyt. Semmelweis és az orvostudomány mit sem sejtett a baktériumok létezéséről, de arra rájött, hogy ők maguk szállítják a betegségeket a holtaktól a kezelés alatt álló betegekhez. Társait nem érdekelte az orvos felfedezése, sőt, a kézmosást is badarságnak és felesleges időpazarlásnak gondolták. Ezt követően a gyermekágyi lázban elhunytak aránya egy százalék alá csökkent, de az 1848-as forradalom kitörésekor a bécsi klinika elbocsájtotta Semmelweis Ignácot. Tíz évvel később Louis Pasteur felfedezte a baktériumok létezését, így a magyar orvos nézetei beigazolódtak, de Semmelweis a hatvanas években már egy elmegyógyintézetben élt, ahol az őrök annyira megverték, hogy életét vesztette.

Goldmark Péter Károly

A televízió megjelenése a világon mindenki számára fontos volt, még annak ellenére is, hogy kezdetben nem szórakoztató célja volt, inkább hírműsorokat sugároztak. Azt viszont kevesen tudják, hogy a színes tévé feltalálója bizony a magyar származású Goldmark Károly Péter. A tudós 1906-ban Budapesten látta meg a napvilágot és már középiskolai tanulmányai során is ámulatba ejtette tanárait a fizika terén. A mérnök-fizikus a tudományok mellett nagy érdeklődést mutatott a televíziós iránt is, aminek aztán meg is lett az eredménye, ugyanis 1940. szeptember 4-én bemutatta a világ első színes televízióját.

Gróf András

A magyar mérnök és üzletember az elektronika és a mikrochipek úttörője volt. A második világháború alatt még gyermekként bujkált, majd 1957-ben elhagyta Magyarországot. Megszerezte vegyészmérnök diplomáját, majd Californiában kezdett félvezetőkkel foglalkozni. Az Intel cég megalakulásának első napján Gróf is csatlakozott a vállalathoz és ő lett a mérnöki igazgató. Az Intel céget a világon szinte mindenki ismeri, de azt kevesen tudják, hogy a magyar szakember indította útjára a mikrochip gyártót. Továbbá az ő nevéhez kötik azt a technológiai fejlődést, amiből például az Apple is megszületett és kinőtte magát. Nagy valószínűséggel az a számítógép vagy laptop, amiről most cikkünket olvasod, Intel processzort tartalmaz.

Lugosi Béla

Blaskó Béla Ferenc Dezső, művésznevén Lugosi Béla vezetékneve Lugos városára utal, ami Romániában található. A színész ugyanis, onnan származik. Játszott Temesváron, Szegeden és Budapesten is, az első világháború alatt pedig, hadnagyként szolgált. Emigrálni kényszerült, mivel a Tanácsköztársaságban aktív szerepet vállalt. Drakula szerepét 1931-ben kapta meg és tette felejthetetlenné a karaktert. Ez a film hozta meg számára a hírnevet. A mozitörténet első zombifilmjében ő személyesítette meg Frankensteint. Lugosi védjegye erős akcentusa volt.

Teller Ede

Teller 1908-ban született Budapesten, jómódú polgári családban. A legendás fizikus egészen három éves koráig nem szólalt meg, de később is csak a számok érdekelték. Diákévei alatt szoros barátságot kötött Neumann Jánossal, majd Németországban folytatta tanulmányait. Ám ott súlyos villamosbaleset érte, amelyben elvesztette lábfeje egy részét, így a járást is újra kellett tanulnia. A németek elől emigrált Amerikába, ahol a Manhattan terv fizikusainak tagja lett, ezzel pedig a hidrogénbomba egyik atyjává vált. Ezt követően inkább békés vizekre evezett és az atomreaktorok fejlesztésén kezdett dolgozni

Puskás Ferenc

Puskás Ferenc 1927- április elsején Budapesten született, karrierjét is hazánkban építette. A kiváló tehetséggel megáldott focista minden idők legjobb labdarúgója volt. Puskás olimpiai arany és világbajnoki ezüstérmet is szerzett pályafutása során. A focista négyszeres spanyol és 85-szörös magyar válogatott. Kétszer a Bajnokok Ligája gólkirálya lett és ő az egyetlen olyan labdarúgó, aki világbajnoki, olimpiai, Európa-bajnoki, Bajnokok Ligája, valamint Világkupa döntős meccsen is gólt lőtt. Spanyolországba költözött az 1956-os forradalom után és a Real Madrid csapatához igazolt. Puskás Öcsi volt a magyar Aranycsapat kapitánya és egyben a legismertebb és legnépszerűbb alakja, aki később fociedzőként is megállta a helyét, méghozzá a világ összes kontinensén.

Pulitzer József

Pulitzer József magyar újságíró és lapkiadó volt. 1847. április 10-én látta meg a napvilágot Makón. A Pulitzer-díj, vagyis az amerikai újságírás legrangosabb díjának alapítója. A világ első újságíróiskolájának megalapításához két millió dollárt adományozott a Columbia Egyetemnek. Az intézményt 1912-ben hozták létre, aminek népszerűsége máig sem csökkent, továbbra is az egyik legnagyobb presztízsű újságíróiskola a világon. A róla elnevezett díjat minden évben kiosztják, egészen 1917 óta. Jachtján érte a halál, 1911. október 29-én, a dél-karolinai Charleston kikötőjében. New Yorkban, Bronxban helyezték végső nyugalomra.

Michael Curtiz, vagyis Kertész Mihály

Curtiz 1886. december 25-én született Budapesten, Kaminer Manó néven. 17 évesen Kertész Mihályra változtatta a nevét és színjátszást kezdett tanulni. Pályafutását rendezőként kezdte Dániában, majd 1926-ban emigrált Amerikába, ahol nevét Michael Curtizre angolosította. Filmjei világszerte ismertté tették őt, ugyanis élete során több, mint száz filmet készített. 1944-ben a Casablanca című alkotásért elnyerte az Oscar-díjat a legjobb rendező kategóriában.

Gábor Zsazsa

Gábor Sári a magyar fővárosban született, világhírű pedig Gábor Zsazsa néven lett. Az egykori szépségkirálynő a színészi pálya felé kacsingatott, ahol hatalmas sikereket ért el. Golden Globe-díjat kapott és ő lett a huszadik század nőideálja. A magyar származású színésznő tehetségét Hollywood is elismerte egy csillaggal a Hollywoodi Hírességek Sétányán. Botrányai viszont még híresebbé tették őt, hiszen kilencszer ment férjhez, általában milliomosokhoz és a rendőrséggel is összetűzésbe került, méghozzá nem is egyszer. Gábor Zsazsa 99 éves korában, 2016-ban hunyt el.

Béres József

A Béres József által megalkotott csepp mára világhírű. A tudós 1972-ben hozta létre a Béres-cseppet, amit ma is előszeretettel alkalmaznak a betegségek megelőzésére, ugyanis speciális formában tartalmazza a különböző ásványi anyagokat és nyomelemeket. Kezdetben ráfogták, hogy Béres pusztán egy kuruzsló, de 1976-ban szabadalmaztatta találmányát, így elcsitultak körülötte az indulatok és vádaskodások. Az általunk is ismert készítmény 1978-ban került kereskedelmi forgalomba, 2000 óta pedig már hivatalosan is gyógyszernek minősül, amiből hatalmas mennyiséget adnak el évente.