Hirdetés

Beszélgetés közben nagyon sokan gesztikulálnak és mutogatnak a kezükkel, hogy az emberek sokkal jobban és könnyebben megértsék a mondanivalójukat. Nyilván vannak arcmimikák is, amiket lehet beszéd közben használni, de a kézmozdulatok sokkal őszintébbek, ezért az emberek ezt jobban szeretik. Az egyik legőszintébb kézmozdulat, ha nyitott tenyerekkel kitárod a karod a tömeg felé, vagy, ha a szívedre teszed a kezed. Ezeken kívül persze számos ilyen gesztikulációs mozdulat van, ami szimpatikussá tesz téged. Mai cikkünkben ezeket hoztuk el.

1, „Hadd mondjak el valamit.”

Ez egy olyan gesztus, mely rámutat a helyzet fontosságára és segít felhívni az emberek figyelmét. De legyél óvatos ennek használata közben, mivel sok embernek valószínűleg nem fog tetszeni. Ha valakire rámutatsz sértettnek fogja érezni magát. Csak akkor használd, ha valamilyen fontos dolgot szeretnél a beszédedben kihangsúlyozni.

2, Gesztikuláció nyitott tenyerekkel.

Ezt akkor célszerű használni, ha a közönség bizalmát szeretnél elnyerni. Ezzel megmutatod, hogy te nyitott vagy velük szemben is. Olyan, mintha azt mondanád: „Nincs mit rejtegetnem.” Nem szükséges azonban sokszor használni, mert ugyebár a jóból is megárt a sok.

3, “Te”.

Ez remek gesztus a témák kiemelésére és ha valakivel kapcsolatot akarsz kiépíteni. Ezzel a kézmozdulattal azt az üzenetet továbbítod a másik fél felé, hogy beszélgetőpartnernek tartod őt és a figyelmed teljes mértékben az övé. Ha valakivel szeretnél üzletet vagy bármilyen megállapodást kötni ez a gesztikuláció hasznos lehet.

4, Kéz a szíven.

Amikor valaki a mellére helyezi a kezét, a legtöbb ember automatikusan úgy érzi, hogy az ember az igazat mondja. Ez egy olyan gesztus, mely őszinteséget sugároz és arra készteti az embereket, hogy valóban megértsd azt, amit a másik fél akar mondani.

Ez az egyik leggyakrabban használt gesztus. Sok híres szónok használja és mindig nagy hatást gyakorolnak a közönségre.

5, Ötletek kiemelése kézmozgatással.

Az emberek mindig jobban megértik a dolgokat, ha közben mutogatsz. A kezed felfelé és lefelé történő mozgatásával, helyezésével kiemelheted az ötleteidet és megkönnyíted a hallgatók számára, hogy megértsék, amit mondani akarsz. Sőt segít elválasztani az egy dolgot a másiktól.

6, „Csípd el a pontot”

A beszéded legfontosabb pontjainak kiemelésére ezt a mozdulatot kell használnod. Ez arra készteti a közönséget, hogy arra az információra koncentráljanak, amiről épp beszélsz. Használhatod metaforikus módon is, például, hogy megragadsz valamit a levegőben és ezzel egyidejűleg a hallgatók figyelmét a szavaidra tereled.

7, Húzogatós mozdulat.

Amikor néhány elképzelést már megvitattatok, és úgy érzed, hogy nem tudsz több mindent mondani róla, egy legyintéssel vagy söprögető, törölgető mozdulattal új témába foghatsz. Ezzel a közönség tudni fogja, hogy új témába kezdtél és az előzőt pedig lezártad.

8, A memória ösztönzése.

Egy újabb gesztus, mely a közönséget az emlékezésre, gondolkodásra ösztönzi. A gesztus végrehajtásához a mutatóujjadat maximum háromszor a homlokod irányába kell húznod. Ez azt jelzi, hogy az információ fontos és jobb ha az emberek az emlékezetükbe vésik.

9, Rangsorolás.

Ez a gesztus két helyzetben használható. Az egyik, ha valamit épp fel akarsz sorolni, vagy pontokat akarsz rangsorolni. Például ha kinyújtod a kezed és egy bizonyos szintre mutatsz, akkor valaminek a magas prioritási szintjét mutatod be. Ha pedig ezt lejjebb teszed akkor valaminek az alacsony csoportba való besorolását akarod jelezni.

10, Remek.

Sok ember számára a hüvelykujj a jóváhagyást jelzi, vagy valaminek a pozitív jelentését tükrözi. Ha ösztönözni akarod az embereket, akkor ezt a kézmozdulatot a beszéd végén kell elsütnöd. Ezt a gesztikulációt nagyon sok politikus használja az emberek hangulatának javítása érdekében.

Na mit gondolsz a cikkről?