Hirdetés

Egy mozifilm elkészítése az elejétől a végéig egy rendkívül komplex, bonyolult és hosszadalmas folyamat, rengeteg különálló és összefüggő szakaszból áll, miközben maguk a filmek is óriási változásokon mennek keresztül ezen szakaszok mindegyikén. A végén pedig néha szinte lehetetlen megmondani , hogy ezek a változások a film javát szolgálták-e vagy sem.

Összegyűjtöttünk nektek 10 olyan mozit, ahol az eredeti elképzelés a film kimeneteléről teljesen más volt mint az elkészült film.

Amélie csodálatos élete

Kezdetben a forgatókönyvet Emily Watson számára írták . A főszereplőnek hasonló hangzású volt a neve is . A színésznőnek azonban gyenge a francia tudása , egy összeférhetetlenség a Gosford Park című filmben való részvétele miatt ellehetetlenítette a szerepvállalását a moziban. Ekkor látta Jean-Pierre Jeunet rendező a Vénus beauté intézet plakátját, rajta Audrey Tautouval, és ajánlotta fel a szerepet a francia színésznőnek.

Csillagok között

2006-ban mikor még Steven Spielberg dolgozott a film elkészítésén, eredeti elképzelései szerint Joseph Cooper szerepét Will Smith-nek adta volna. Amikor azonban visszalépett, és a rendezői széket Christopher Nolan foglalta el , végül Matthew McConaughey részére ajánlotta fel a lehetőséget. A döntését azután hozta meg, hogy megnézte a Sár című filmet, Matthew főszereplésével és lenyűgözte a színész alakítása. Az Interstellar az elkészült változatnál, fantáziadúsabb is lehetett volna. A gyártás megkezdése előtt Dr. Kip Thorne csillagász és fizikus szigorú irányvonalat fogalmazott meg, mondván, hogy a filmben semmi sem sértheti a fizika bevett törvényeit, de később (amikor a forgatás elkezdődött) Nolan megszállottja lett annak a gondolatnak, hogy a film fénysebességénél gyorsabb utazást mutasson be. Thorne-nak 2 hétbe telt, hogy megbeszélje Nolan-t erről az ötletről mert az elképzelés merőben megsértette a fizika törvényeit.

Mad Max – A harag útja

A filmet az eredeti tervek szerint Ausztráliában forgatták volna, míg a fő szerepet Mel Gibsonnak ajánlották fel, aki Max szerepét alakította az első 3 részben is. Az Afrikai forgatási helyszínt azonban újra kellett gondolni, ugyanis a kontinensen a hatalmas esőzéseknek köszönhetően, minden virágba borult így odalett a szükséges poszt-apokaliptikus környezeti kép. Gibson részéről pedig, az indokolta a cserét, hogy a színész rendkívül rossz sajtó visszhangot kapott konfrontatív magatartása miatt,ezért George Miller rendező úgy döntött, hogy megváltoztatja korábbi választását.

Ad Astra – Út a csillagokba

Ha követik ez eredeti elképzelések a mozi lehetett volna még ennél is kevésbé jelentős. Brad Pitt karakterének belső monológjai a produkció késői szakaszában kerültek hozzá, míg a kezdeti forgatókönyv nem tartalmazta őket. A főhősnek a kezdeti tervek szerint autistának kellett volna lennie, de később úgy döntöttek, hogy ezt a tényt nem adják hozzá a filmhez. Bár a karakter végül megtartotta a távolságot a többi embertől , de ezt inkább antropofóbia könnyű formájával indokolták az autizmus helyett.

Shindler listája

A film kényes témájának jellege miatt az alkotóknak és a színészeknek néha kellemetlen döntéseket kellett meghozniuk a gyártás során. A legelőször felkért Martin Scorsese azért utasította vissza a filmet, mert úgy vélte, hogy a mozit egy zsidó rendezőnek kellene készítenie. Majd aztán Roman Polanski szintén nem volt hajlandó dolgozni filmen, mert ő maga a gyermekkora egy részét valóban koncentrációs táborban töltötte, és nem akart visszatérni a borzalmak helyszínére. Végül Steven Spielberg lett az a rendező, aki sikeresen a vászonra varázsolta a filmklasszikust, viszont ő maga sem volt hajlandó elfogadni a munkájáért járó díjazást.

Szintén nehéz feladatnak bizonyult megtalálni a tökéletes színészt Oskar Schindler szerepére. Harrison Ford lett volna az eredeti elképzelés, de végül elutasította a szerepet, mert az arca az Indiana Jones vígjátékokhoz volt köthető, így a mozi veszített volna jelentőségéből és nézők számára sem lett volna hiteles. Aztán Bruno Ganz is elutasította a szerepet, míg Kevin Costner kifejezte érdeklődését a szerep iránt, és készen állt volna akár ingyen is dolgozni rajta, de végül Liam Neeson kapte meg a szerepet, ugyanis lenyűgözte Steven Spielberg feleségét, amikor látta, hogy a színész milyen gyengéden bánt annak édesanyjával.

A tökéletes trükk

Ez a kultikus film , amely eredetileg Christopher Priest ‘The Prestige’ című regényén alapult volna, végül némi ráncfelvarráson esett át amikor a rendező Christopher Nolen úgy döntött, hogy a saját ízléséhez igazítja. Az egyik jelentős változtatás , hogy a könyvben a mágusok nem barátok hanem versenytársak. Az egyik fő szerepet állítólag Jude Law is kaphatta volna. Talán ha az eredeti törrténetet mesélte volna el a moziba, nem lett volna olyan megkapó maga a történet, mert látni a versenytársakat, akik a saját sikerükért küzdenek, egy dolog, de annak ábrázolása, ahogy erős kötelékű barátságot fokozatosan felemészt a heves versengés, és végül végzetes ellenségekké formája őket sokkal nagyobb kasszasikernek ígérkezett és végül bizonyult is.

Csúcshatás


Shia LaBeouf szerepvállalását már jóváhagyták a sikertelen író szerepére, de egy szerencsétlen autó-balesetben megsérült a karja, így kénytelen volt visszautasítanak a részvételét a projektben. Ha jobban belegondolunk és figyelembe vesszük a közte és Bradley Cooper közötti 11 éves különbséget, a film teljesen másként alakult volna, mint ma, hiszen úgy a főszereplőnek is más céljai és érdeklődésikörei lettek volna.

Szerelmünk lapjai

A gyártás kezdeti szakaszában úgy tervezték, hogy Tom Cruiseé lehet a főszerep, míg szerelme Britney Spears, Ashley Judd vagy Reese Witherspoon lesz. Amikor azonban Nick Cassavetes ült a rendezői székbe, a főszerepekre a feltörekvő csillagokat Ryan Gosling-ot és Rachel McAdams-t választotta .

Gladiátor


A film rendezője, Ridley Scott a lehető legrészletesebben szerette volna bemutatni az ókori római kultúrát, ezért tanácsadóként történészeket alkalmazott . A történészek végül , olyan részleteket osztottak meg a forgatókönyvekben , amelyek a rendező és a kiadó úgy ítéltek meg, hogy a nézők számára nehezen emészthető lenne, ezért végül kivágták őket a forgatókönyvből.

A Gyűrűk Ura trilógia

A változások mind a szereplők, mind a forgatókönyvben terén mozgalmasak voltak, de kezdjük a legfontosabbal – miért lett végül trilógia. A kezdetekben úgy vélték , hogy elég kockázatos húzás egy fantasy filmmel előrukkolni, ezért a filmstúdiók a regényekben lezajlott összes eseményt egy filmbe akarták beletömöríteni. Az eredetileg megbízott rendezőt, Peter Jacksont időközben le is akarták váltani , ugyanis ő ragaszkodott , ahhoz hogy legalább 2 mozi készüljön. Amikor csak egy stúdió maradt a listán , akivel még együtt dolgozhattak (New Line), Peter úgy döntött, hogy egy kicsit félrevezető a produkciós irodát, azzal, hogy folyamatosan halogatta a megbeszélt találkozójukat, és azt blöffölte , hogy sok más filmgyártó cég is érdekelt a projektben.

Amikor végül a sor került a találkozóra , a New Line vezetője, Robert Shaye azt mondta: “Tudod, mit nem értek, miért akarsz te 2 filmet csinálni.” Ebben a pillanatban Jackson teljes csapata kétségbeesésbe esett mert azt hitték, hogy Robert is ragaszkodni fog az egy epizód elkészítéséhez. De aztán Shaye folytatta: „Miért csinálnál 2 filmet, ha 3 könyv van? Miért ne csinálnál 3 filmet? ” Így került Peter Jackson eszének és Robert Shaye optimizmusának köszönhetően a mozivászonra ez a kultikus trilógia.