Hirdetés

Bizonyára mindannyian találkoztunk már lejárt termékkel a hűtőszekrényben vagy kamránk polcain. Ezek elfogyasztása akár kockázattal is járhat, de vannak olyan ételek, amelyek miatt bizony soha nem kell aggódnunk, ugyanis nincs szavatossági idejük, így sok-sok év után is biztonságosan elfogyaszthatók.

Cikkünkben tíz olyan élelmiszert mutatunk, ami örök életű, tehát, soha nem jár le.

Rizs

A rizs optimális tárolási hőmérséklete 4,5 fok vagy annál alacsonyabb. A rizst érdemes műanyag dobozban vagy üvegben tárolni. Ilyen körülmények között a rizs akár harminc évig is fogyasztható, ugyanis nem veszíti el tápértékét és aromáját.

Tejpor

Az előírások szerint a feldolgozott tejpor hosszú ideig tárolható anélkül, hogy elveszítené tápértékét. Arra azonban figyelni kell, hogy a csomagolás mindig légmentesen le legyen zárva.

Szójaszósz

A szójaszósz legalább három évig eltartható, még akkor is, ha már a palack ki van nyitva. Egy légmentesen lezárt üvegben eltarthatósági ideje sokkal hosszabb is lehet. Ez azonban függ a körülményektől, a szójaszósz típusától, a feldolgozás módjától, minőségétől és nem utolsó sorban a tárolási hőmérséklettől.

A kiváló minőségű szójaszósz természetes erjesztéssel állítható elő, ez a folyamat pedig több hónaptól két évig is tarthat. Vigyázni kell az olyan márkákkal, amelyek vegyi anyagokat adnak a termékhez az erjesztési folyamat felgyorsításához.

Juharszirup

A Massachusettsi juhartermelők szövetsége szerint egy bontatlan palack juharszirupot határozatlan ideig lehet tárolni. Felbontás után pedig évekig felhasználható, ha a hűtőszekrényben tartjuk.

Szárított vesebab

A Brigham Youngi Egyetem kutatói szerint a szárított vesebab harminc év után ugyan már elvesztette eredeti kinézetét, de még így is alkalmas maradt emberi fogyasztásra. Arra a következtetésre jutottak, hogy tulajdonképpen az összes bab eláll legalább harminc évig.

A só valójában ásványi anyag, nem egy termék. Mivel az ásvány gyorsan felszívja a vizet, idővel megszilárdul és hatalmas szikla lesz belőle, de attól még ugyanúgy só marad. A jódozott só azonban csak egy évig fogyasztható, ugyanis ennyi idő alatt a jód elpárolog, így a só veszít minőségéből. Asztali sóként azonban továbbra is használható marad.

Erős alkoholos italok

Az olyan alkoholtartalmú italok, mint a vodka, a whisky, a rum és a konyak nem rendelkezik szavatossági idővel, de fontos, hogy ezeket hűvös, sötét helyen, megfelelően lezárt palackokban tároljuk.

Ecet

Az ecetnek nincs lejárati ideje, de a tárolási körülményekre ügyelni kell. Légmentesen le kell zárni, hűvös, sötét helyen tárolandó, napfénytől védve.

Cukor

A sóhoz hasonlóan a cukor is határozatlan ideig eláll, különösen, ha légmentesen lezárva tároljuk. Ha a cukor felszívja a vizet a levegőből és megszilárdul, akkor sem veszíti el minőségét. Egyébként a porcukor és a barna cukor is ugyanúgy tárolható, mint a közönséges cukor.

Méz

A méz egyedülálló élelmiszer, ugyanis kémiai összetételének köszönhetően örökké eltartható, ami megnehezíti a baktériumok elszaporodását. Zárt üvegben pedig nem kerül érintkezésbe a levegővel és a vízzel, ezért nem romlik meg.

Az egyiptomi piramisoknál a régészek néhány üveg mézet is találtak. A lelet átlagos életkora 2000-3000 év körüli volt és még mindig tökéletesen fogyasztható állapotban volt. Néhány évvel később pedig 5500 éves mézre bukkantak Grúziában.