A szupermarketek és a kisebb butikok is fel vannak készülve mindenféle marketing fogással, amivel olyan vásárlásra ösztönözhetnek téged, amit valójában be sem akartál iktatni a napodba. Nos annak érdekében, hogy ezt a helyzetet elkerüld tudnod kell, hogy mire figyelj. Mi összeszedtünk néhány trükköt, amit előszeretettel alkalmaznak a vásárlókon, de ha ügyes vagy ki tudod kerülni a fölösleges pénz költést.

Nézd meg hogyan:

Diderot-hatás

Azt hívjuk Diderot-hatásnak, mikor mi emberek hatalmas kényszert érzünk arra, hogy újabbnál-újabb termékeket, ruhákat, árucikkeket vásároljunk meg. Mindegy, hogy előtte, semmi szükségünk nem volt rá, és anélkül is boldogan éltük az életünket.

Mit tegyünk ennek elkerülése érdekében?

Mielőtt elmennénk vásárolni, tüzetesen gondoljuk át, mire van és mire nincs szükségünk. Ha van már három kabátunk, ne vegyünk egy negyediket, mert valószínűleg nem tudjuk majd kihasználni. De ugyanez vonatozik minden más tárgyra. Ha nem az életünk múlik rajta ne pazaroljuk fölöslegesen a pénzünket.


Sznob-hatás

Akkor jelentkezik mikor olyan ruházati termékeket vásárolsz, amit az átlag embereknek eszükbe sem jutna megvenni. Te is csak azzal a céllal szereznéd be, hogy feltűnő legyél mindenki számára.

Mit tegyünk ez ellen?

Írd össze melyek azok a pozitív tulajdonságok, amiért hálás vagy az életnek és minden alkalommal, amikor úgy érzed, hogy lelkileg a béka popója alatt vagy, nézz csak rá erre a papírra és töltsön el büszkeséggel, hogy ezekben vagy más, mint a többi ember.


Nyáj-hatás

Szöges ellentéte a sznob hatásnak. Ez akkor történik, ha nem akarsz lemaradni a legújabb trendekről. Ha például sok emberen látod ugyanazt a kabátot, akkor biztos, hogy te is be akarsz egyet szerezni.

Hogyan vegyük fel vele a harcot?

Mielőtt óriási költekezésbe fognál, azért kérdezd meg magadtól, hogy miért is szeretnéd ezt megvásárolni. Egyből ki fog ütközni, hogy erre valóban szükséged van, vagy esetleg csak a társadalom által normálisnak vélt dolgokat követed.


Ígéretek a jövőre vonatkozóan

A legrosszabb dolog, amit vásárlás folyamán elkövethetünk, ha olyan ruhadarabokat veszünk, amik egyáltalán nem a mi méretünk, főleg ha olyan mondatokkal szédítjük saját magunkat, hogy majd jövőre jó lesz mikor 5 kilótól megszabadulok. Ez egyszerű pénzpocsékolás, semmi több.

Mit kellene ellene tenni?

Jobb ha olyan termékeket és árucikkeket vásárolunk meg, amit rövid időn belül tudunk hasznosítani.


Vásárlás a hangulatfokozás érdekében.

Ha valamilyen külső hatás következtében rossz kedved lesz, egy percet sem tudsz várni, hogy ne menj be a szeretett kis butikodba és ne vegyél magadnak valamit, amitől jobb kedved lesz. Valójában ez nagyon rossz döntés, mert a probléma nem fog eltűnni az új csecsebecsék vásárlásával, és csak ideig óráig képesek a rossz kedvedet enyhíteni.

Hogyan küzdjünk meg vele?

Találjunk ki valami más időtöltést, ami nem kerül sok pénzbe és fel is vidít bennünket. Például sportolás, vagy egy vicces film megnézése.


Pszichológiai csel

Ha belépsz egy boltba vannak olyan előre nem látható tényezők, amik arra késztetnek, hogy elkezdj vásárolni. Ilyen például egy kellemes zene, vagy szép színes tárgyak, finom illatok... és a többi. Akadnak olyan emberek, akik viszont ennek köszönhetően lazításként fogják majd fel a bevásárlást. Ám ha tisztában van az ember ezekkel a trükkökkel ki lehet őket cselezni.

Hogyan?

Nyugodtan hallgass fülhallgatón keresztül zenét, valamint már megtömött hassal induljunk a szupermarketekbe.


Akciók.

Ezek miatt a leárazások miatt érzi úgy a legtöbb ember, hogy olyan ruhadarabot kell neki vásárolnia, amit soha az életben nem fog felvenni. Ha belegondolunk az egyet fizet kettőt vihet akcióba nem biztos, hogy mi leszünk azok, akik jól járunk majd.

Hogyan védekezzünk?

Csak abban az esetben menj vásárolni, ha körvonalazódott benned, hogy mire is van szükséged. Például elszakadt, kinőtted, kifogytad a nadrágod vagy a felsőidnek az ujja már megnyúlt akkor biztos, hogy csak ezekre lesz szükséged. Ne vegyél még 3 övet meg 2 táskát mert az akciós.


Olcsó termék silány minőség.

A spórolás mindenki vérében benne van, hiszen a pénz nehezen jön, viszont sokkal könnyebben megy. Ezért kétszer is meggondolja az ember, amikor vásárol, hogy milyen termékre van szüksége és mennyi pénzt hajlandó rászánni. De vigyázat az olcsó ár nem mindig ugyanazt a minőséget takarja, amit a drágább társaik. A feltűnően olcsó cikkekben már van valami sumákolás.

Mit csináljunk?

Minden ember arra törekszik, hogy ne kelljen sok pénzt költenie, ám annak érdekében, hogy ne érezzük magunkat átverve, az interneten keresztül már számos specifikus információt kapunk például egy hűtőről, mosógépről.


Halogatás.

Érthető, hogy minden ember aggódik a pénz miatt, de nagyobb problémát jelent ha a szükséges vásárlásokat folyamatosan csak halogatjuk.

Mit kellene tenni ellene?

Tisztában kell lennünk azzal, ha egyszer valamit meg kell venni, akkor azt meg kell venni. Nem várhatunk arra, hogy majd két hónap múlva leakciózzák, mert akkor benne van az esély, hogy a kiszemelt darabot elhappolják. Amennyiben nem szorulunk rá az adott ruhadarabra, nem kell idegeskedni.


Vásárlásba való kényszerítés.

Amikor bemész egy elektronikai boltba, azok az egyenruhás emberek nem csak azért álldogálnak ott, hogy útbaigazítsanak, ha valamely részleget nem találod, hanem bizony jó kis marketing fogásokkal olyan vásárlásba is belekényszeríthetnek, amit egyáltalán nem akartál.

Mihez kezdjünk ilyenkor?

Célszerű úgy bemenni egy ilyen típusú üzletbe, hogy már előre tudjuk, mit szeretnénk venni illetve a neten már kiszemeltük azt és mindent tudunk róla elejétől a végéig. Ezzel megakadályozhatjuk, hogy olyat tukmálnak ránk, amit nem akarunk.