Hirdetés

A világ rohamosan fejlődik. Ez a fejlődés mindenütt jelen van, érezhető. Sokszor mondjuk, hogy “bezzeg a mi időnkben még nem volt ez…és ez…”. A technika vívmányai rendkívül megkönnyítik az életünket. Ez így van! Ettől függetlenül, mindent meg tudtunk oldani régen is. Minden adott volt ahhoz, hogy elérjük a céljainkat.

Most egy olyan területtel szeretnénk foglalkozni, amivel mindnyájan találkozhattunk, és akik egy picit is idősebbek azoknak kellemes nosztalgikus perceket szerezhetünk ezzel a válogatással.

Mi változott az oktatásban!

Hagyományos iskolapad

Nem is olyan régen még minden osztályteremben egyforma asztalok és székek voltak szépen sorba rakva. Kényelmetlen volt…télen hideg, de ezt kellett szeretni. Manapság egyes iskolákban már fotelek vannak. Sőt egyes északi iskolákban még fekhetnek is a diákok az órán, ha nekik úgy kényelmes.

Tábla és kréta

A fekete csúnya táblákat manapság műanyag fehér táblákra cserélték és nem krétával, hanem filccel írnak rá a tanárok. Pedig a mai napig érzem az orromban a krétás szivacs szagát. Mennyire nem szerettem…de a fiatalságomhoz tartozott.

Szép kézírás

A digitális világban ez is kezd egyre jobban eltűnni. A kézírást leváltotta a “pötyögés”. A technológia egyik újabb “vívmánya” a kommunikáció leegyszerűsítése. Pedig ha valaki szépen tudott írni az nagyon menő volt…akkoriban.

Kidobós

Az egyik legjobb módszer a stressz levezetésére, amikor az idegesítő osztálytársadat jól fejbedobhattad egy gumilabdával. Pont emiatt manapság rengeteg iskolából kitiltották ezt a játékot, mert agresszív sportnak tartják. Nem emlékszem senkire az osztálytársaim közül aki “idegbeteg” lett volna emiatt. Pedig rengeteget játszottuk.

Könyvtári kártya

Emlékeztek arra, amikor a könyvári könyvekben lévő kártyákon nézegettük, hogy ki kölcsönözte ki előttünk és vajon ismerjük-e? Mindig jó volt egy ismerőst vagy barátot megtalálni a sorok között. Manapság több iskolában is egy automata online rendszer vette át ezt a feladatot.

Iratszekrény

Csak pár kattintás egy programban és már is megtalálunk mindent. Nem kell mazsolázni egyenként a millió kis papír között.

Ceruzahegyező az osztályteremben

Falra szerelhető ceruzahegyező. Pláne ez a tekerős fajta… minden évben tönkretettük… legalább kétszer.

Kivetítő és a műanyag fóliák hozzá.

Még gép hangja is a fejemben van azóta is. Megannyi műanyag fólia…megannyi tudás. Ez is egy olyan dolog, ami egy laptopra és egy projektorra cserélődött. Kényelmesebb az tény…

Analóg óra

Egyes iskolákban kénytelenek voltak lecserélni az analóg órákat digitálisra, mert a diákoknak problémát jelentett megállapítani az időt rajta. Ettől függetlenül a legtöbb tanár azt vallja, hogy igenis mindenki tanulja meg a “mutatós” óra leolvasását.

VHS kazetták

Emlékeztek, amikor a tanár behozta a tv állványt a terembe? Mennyire megörült mindenki, hisz tudtuk, hogy ma videózós óra lesz. Ilyen kazetták sok embernél megtalálhatók otthon. Maga a VHS készülékek gyártása már nagyon minimális…talán meg is szűnt.

Lehúzható térkép

A legtöbb teremben volt lehúzható térkép. Persze manapság ez is egyszerűbb egy laptoppal és egy kivetítővel, hisz a Google térképeinél nem sok részletesebb van. De mi ezzel is beértük, és le tudtunk érettségizni földrajzból. 🙂

Ti mit gondoltok? Emlékeztek még valamire, ami kimaradt? A köpeny például?

Írjátok meg kommentben.