Hirdetés

Mindenki azt szeretné, ha megtalálná az igazit. Egy olyan embert, akivel élete végégig boldogan élhet. Az emberek szerint ez szinte lehetetlen feladat. Nincs olyan, hogy tökéletes pár. Olyan van, akivel jól érezzük magunkat és tudunk együtt dolgozni egy közös életért. Magyarországon egy 2010-es adat szerint a házasságok 67%-a végződik válással. Ez a szám hatalmas. A környékünkön a görögök állnak a legjobban. Náluk ez a szám csak 25%. Ehhez még azt is hozzá kell tenni, hogy az elmúlt 50 évet figyelembe véve, fele annyi házasság van, mint korábban. Szóval nem jók az arányok…

Mi jelzi azt, hogy egy házasság kibírja-e az idő próbáját?

Mosoly
A tudósok természetesen ezt sem hagyták “megvizsgálatlanul”. Szóval próbáltak összefüggést keresni a gyermekkori fotók és a párkapcsolatok között. Megfigyelték az általános iskolai tablóképeket és arra a megállapításra jutottak, hogy azok a gyerekek akik a gyerekkori képeken mosolyogtak, azok között kevesebb elvált van. Nehéz megmondani, hogy ez mit bizonyít. Egyszerű statisztika. Még most is vizsgálják, hogy miért van ez az összefüggés.

Érzelem a hangban
A hangunk sokat elárulhat az érzelmeinkről. Egy számítógépes algoritmus közel 80%-os pontossággal tudja megjósolni, hogy egy házasságnak mi lesz a sorsa. Figyeli a párok kommunikációját és közben a hangjukban fellelhető rezgéseket. Az intenzitás és a hangmagasság váltakozása alapján lehet következtetni a viszonyukra.

Nemek aránya a munkahelyen
Azok az emberek, akik többnyire ellenkező nemű kollégákkal dolgoznak együtt 15%-kal nagyobb valószínűséggel válnak el. Ezt dán kutatók vizsgálták. Elképzelhető, hogy a kísértés miatt van. Nagyobb eséllyel láthat szimpatikus jellemzőt a másik nemben, ami otthon hiányzik.

Anyai példa
A válást legtöbb esetben a nő kezdeményezi. Megfigyelték, hogy ha egy anya, új párkapcsolatba kezd, akkor sok eséllyel a felnőtt gyermeke is követi ezt a példát. Sokkal nagyobb eséllyel válnak el azok, akiknek a szülei is elváltak anno.

Konfliktusok
Négy dolog van, ami megalapozza a válás kialakulásának esélyeit.
1: megvetés
2: áldozati helyzet
3: kritika
4: a konfliktusok figyelmen kívül hagyása

Sok esetben van úgy, hogy a párok egyszerűen nem tudnak veszekedni. Az egyik fél elnémul, vagy egyszerűen csak meglép a vita elől. Ezáltal az egész csak lóg a levegőben. A viták segítenek megfogalmazni minden érvet, így könnyebben el lehet simítani a problémákat. Ha strucc módjára a homokba dugjuk a fejünket, akkor ezek felhalmozódnak.

Hozzáállás egymás barátaihoz
A tudósok közel 400 pár kapcsolatát elemezték melyek 16 évnél régebb óta házasok. Az idő múlásával, ezen párok 46%-a elvált. A válások kiváltó oka a férj kritikái voltak. Sok nő képtelen volt elviselni, hogy a férfi kritizálta a feleség barátnőit. A női barátságok érzelmi alapon köttetnek, míg a férfiaké a közös tevékenységgel, hobbikkal alakulnak ki. Ennek következtében a pasik könnyebben válogatják a barátaikat / haverjaikat, mint a nők.


Pénzügyi helyzet
A pénzügyi helyzet mindig is befolyásolta egy kapcsolat minőségét, ugyanúgy ahogy a család életét is. Nyilván az anyagi helyzet konfliktusokat szülhet, amely váláshoz vezethet. A pénz borzasztó mértékben befolyásolja az embereket. Minden téren.

Keskeny ágy
Ez is befolyásoló tényező lenne? Igen! A szűk ágy alvási problémákhoz vezethet, ami kihat a mindennapi hangulatunkra. A rossz minőségű alvás miatt feszültebbek és ingerültebbek vagyunk. Ez konfliktusokhoz, veszekedésekhez vezet.

Munkahely
A Harvard Egyetem tudósai kimutatták, hogy azoknál a házasságoknál, ahol a férjnek csak részmunkaidős állása van, sokkal nagyobb valószínűséggel fordulhat elő válás. A nő esetében ez nincs hatással a párkapcsolatra.

Továbbképzés
Egyes statisztikák szerint nagyobb az esélye a válásnak, ha a férj egyáltalán nem törekszik arra, hogy továbbképezze magát. A diplomások között 30% a válások aránya, míg azoknál, akiknek csak érettségijük van 50%.

Mit gondoltok? Írjátok meg kommentben a véleményeteket!